Ferdi Sombogaard

Ziekenhuis apotheker

Ferdi Sombogaard

Ferdi is werkzaam in het Amsterdam UMC, locatie VUmc als ziekenhuisapotheker Acute zorg sinds 2014. Zowel op de SEH als op de IC’s houdt hij zich bezig met alles wat met geneesmiddelen te maken heeft. Bij (ingewikkelde) behandelingen met medicatie door de arts voorgeschreven geeft hij advies als het nodig is over doseringen, interacties met andere middelen of over onverklaarde effecten. Ook als een patiënt (onbedoeld) medicatie of andere stoffen heeft ingenomen, denkt hij mee wat het beleid gaat worden.

Ferdi heeft zijn studie farmacie in Groningen in 2004 afgerond en is daarna in Rotterdam gepromoveerd op de farmacokinetiek, -dynamiek en –genetica van mycofenolzuur. Zijn opleiding tot ziekenhuisapotheker heeft hij in 2013 afgerond in het OLVG (oost) met als specialisatie Acute zorg en toxicologie.

 

 

Presentatie van Ferdi Sombogaard

Ziekenhuis apotheker

Vorige presentaties

Presentatie:

Bijzondere patiënten... die slow-metabolysers zijn

Waarom krijgt de ene zware roker na het acuut stoppen met roken vreselijke tachycardieën en de andere niet? Waarom belanden niet alle patiënten na het krijgen van een chemokuur op de IC, maar juist die ene patiënt wel?

Elk mens is uniek en ook het DNA van elk mens is uniek. Daarom reageren patiënten anders op medicatie. Kunnen we dit van te voren weten door in het DNA van een patiënt te kijken? En waar kijken we dan precies naar? Deze presentatie is een kleine kijk in de wereld van de farmacogenetica.

 

Presentatie downloaden

Download hier de presentatie

DOWNLOADEN