Bonden en NVZ botsen tijdens cao onderhandelingen

15-procent

Tijdens de zeventien uur durende cao-onderhandelingen vorige week gingen de bonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zonder akkoord uit elkaar. De NVZ is 'verbijsterd' over de houding van de bonden. De bonden daarentegen noemen de gang van zaken bij de NVZ 'belachelijk' en 'super-onprofessioneel'.  

De bonden willen vijftien procent meer salaris in de nieuwe cao voor ziekenhuismedewerkers; de NVZ gaat tot maximaal dertien procent. Voorzitter Stella Salden van NU'91 zegt dat de NVZ-onderhandelaars aanvankelijk akkoord gingen met vijftien procent, maar op het laatste moment hier op terugkwamen. Een woordvoerder van de NVZ spreekt dit tegen en beschuldigt de bonden ervan steeds nieuwe barrières op te werpen. Naast de voorgestelde loonsverhoging zijn de bonden ontevreden over de kilometervergoeding die weliswaar omhoog gaat, maar nog steeds de helft is van de vergoeding die de meeste bedrijven geven. Ook ageren de bonden tegen de matige compensatie van twee euro per uur voor bereikbaarheidsdiensten.

De nieuwe cao had afgelopen woensdag in moeten gaan. Onduidelijk is hoe de onderhandelingen verder verlopen nu de bonden acties voorbereiden. 

Nieuwsbrief 6 februari 2023

Ziekenhuisbezoek bij AP-klachten niet altijd nodig
Geen meerwaarde ECMO bij OHCA

Gerelateerde artikelen