Cognitieve leidraden verbeteren spoedzorg

Lena-Koers-onderzoek

De kans dat cruciale behandelstappen worden gemist vermindert aanzienlijk wanneer ernstig zieke patiënten met behulp van een cognitieve leidraad geopereerd worden. In de 'Nederlandse spoedbundel' zijn deze cognitieve leidraden verzameld.  

Onderzoeker Lena Koers (Amsterdam UMC) bestudeert in haar proefschrift Perioperative quality of care and patient safety de effectiviteit van de Nederlandse spoedbundel. In deze bundel zijn belangrijke cognitieve leidraden verzameld voor perioperatieve spoedsituaties voor volwassenen en kinderen. Wanneer een cognitieve leidraad wordt gebruikt, levert dit een reductie op van 70 procent in het missen van cruciale behandelstappen, concludeert Koers. Dit betekent dat de leidraden de zorg voor kritiek zieke chirurgische patiënten verbetert.

Een cognitieve leidraad beschrijft kort de best practice voor bepaalde medische situaties. In een experiment liet Koers chirurgische teams in een gesimuleerde setting ernstig zieke patiënten met of zonder cognitieve leidraden opereren. De teams die de leidraden gebruikten vergaten dus aanzienlijk minder essentiële behandelstappen dan de teams die zonder leidraden opereerden. De spoedbundels zijn vrij te gebruiken en zijn in een aantal ziekenhuizen al geïmplementeerd. 

Invasieve behandeling stabiele AP niet beter
Akkoord cao Ziekenhuizen

Gerelateerde artikelen