Dienstverband opgezegd van ongeveer 113 zorgmedewerkers met langdurige Covid

ontslag-na-covid

Ongeveer 113 zorgprofessionals met langdurige Covid zijn momenteel ontslagen. Bij nog eens 98 werknemers is het ontslag aangezegd. Zij worden binnen nu en afzienbare tijd ook ontslagen.

Dit bleek onlangs uit een peiling van FNV Zorg & Welzijn. De vakbond vroeg van 1000 zorgprofessionals die tijdens de eerste coronagolf ziek werden en nu nog steeds langdurige Covid hebben, de werksituatie op. 518 werknemers vulden de peiling in. Dat bij ruim 40 procent van deze mensen nu het dienstverband is of wordt opgezegd, voelt volgens de vicevoorzitter van FNV Kitty Jong als 'een trap na voor al die zorgprofessionals die in de frontlinie stonden om Nederland draaiende te houden.'

Subsidieregeling
De subsidieregeling die het kabinet eind februari beschikbaar stelde komt volgens de FNV te laat. Met deze regeling kunnen werkgevers in de zorg werknemers met langdurige Covid minimaal zes maanden extra in dienst houden. Maar slechts tien respondenten vertelden dat hun werkgever gebruik gaat maken van de subsidie. Het grootste deel (59 procent) gaf aan dat de werkgever de regeling niet gaat gebruiken; de werknemers zijn waarschijnlijk niet binnen zes maanden volledig hersteld. 29 procent wist niet van de regeling af en heeft de mogelijkheid niet met de werkgever besproken.

Covid-19-fonds
De FNV wil dat het kabinet een Covid-19-fonds beschikbaar stelt waarmee ontslagen zorgverleners financieel ondersteund kunnen worden. Het merendeel is op de werkvloer besmet en de FNV vindt dat een dergelijk fonds daarom vergelijkbaar moet zijn met andere fondsen voor beroepsziekten. Denk aan mensen die werken met asbest of die de schildersziekte hebben opgelopen. 

Nieuwsbrief 9 mei 2022

Wij zijn op zoek naar jou!
Opmerkelijke stijging aantal acute hepatitis-geval...

Gerelateerde artikelen