Erken de Spoedeisende Hulp specialisatie

SEH-afdeling

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) deed in november 2020 een verzoek tot erkenning van het specialisme spoedeisende hulp bij het College Geneeskundige Specialismen (CGS). Deze hebben ze voorlopig afgewezen.

Dat het specialisme nog niet zodanig erkend is, lijkt te komen doordat er angst heerst voor concurrentie op bestaande geldstromen binnen de zorg, volgens SEH-artsen Maarten Kok en Hester Ticheler. Echter, volwaardige erkenning is nodig voor het behoud van het vak.

Vooralsnog afgewezen
De aanvraag is afgewezen op basis van twee van de tien criteria. Namelijk de maatschappelijke impact van het specialisme en het onderscheidend vermogen van het specialisme tussen de bestaande poortspecialismen. Op deze manier lijkt spoedeisende hulp niet als onderdeel van de multidisciplinaire Acute Zorg erkend te worden.

Overal behalve hier
Internationaal is de Spoedeisende Hulp arts een erkend specialisme. Het is een Europees erkend specialisme met een Europese vakvereniging en curriculum (EUSEM). Nederland is hiervan een van de weinige landen waarin dit niet zo is. Terwijl het beroep door heel Nederland wel erkenning krijgt, is het nog niet meer geworden dan een profielerkenning. Dat is mooi, om de opleiding te kunnen waarborgen, maar niet genoeg om het vak te positioneren en verder te ontwikkelen.

Concurrentieangst
De reden hiervoor lijkt te zijn dat binnen de belangen van het Nederlandse zorgstelsel men bang is voor de (eventuele) financiële gevolgen en concurrentie op de bestaande geldstromen binnen de (Acute) Zorg. Maar die angst is ongegrond. De SEH-arts heeft geen invloed op de inkomsten van andere specialismen, of zou dat überhaupt willen. De NVSHA streeft niet naar een gesloten systeem of een maatschap.

Spreek u uit

De SEH-artsen Kok en Ticheler vragen ziekenhuisverenigingen, zorgverzekeraars, de Tweede Kamer en beleidsmakers om zich uit te spreken. "Bespreek de zorgen over de financiën op tafels waar deze discussie thuishoort, laat de inhoud en goede patiëntenzorg hier niet ondergeschikt aan zijn." Ze hopen hiermee het CGS zover te krijgen spoedeisende hulparts als specialisme te erkennen en het behouden kan blijven. Je kunt je reactie hierop sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Nieuwsbrief 3 oktober 2022

Drop it low
Middel tegen RS-virus voor baby's

Gerelateerde artikelen