Oproep: ook last van het Imposter Syndroom?

imposter-2

Je hebt het gevoel dat je niet goed genoeg bent in je werk. Je denkt dat je niet over de juiste kwaliteiten bezit, terwijl je wel degelijk competent bent. Herken je dit? Dan heb je last van het Imposter Syndroom. Voor een artikel voor Venticare Magazine zijn we op zoek naar Acute Zorg professionals die hier (anoniem) over willen praten.  

Het Imposter Syndroom, ofwel bedriegerscomplex, is geen psychische stoornis en staat ook niet als zodanig in de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Het is wel een hardnekkige overtuiging, die je behoorlijk kan belemmeren in je werk. Aan de basis van het complex ligt de angst om niet goed genoeg te zijn.

Opvoeding of afkomst

Het syndroom kan bijvoorbeeld te maken hebben met je opvoeding of het feit dat je vroeger gepest bent. Ook mensen die behoren tot een groep die vaak gediscrimineerd wordt vanwege afkomst, geloof, geaardheid of gender kunnen twijfelen aan hun eigen kunnen. En dat speelt ook bij positieve discriminatie: want waarderen mensen je om je kwaliteiten of omdat je tot een minderheid behoort?

Deel je verhaal
Wil je (anoniem) jouw verhaal delen met de redactie van Venticare Magazine? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Nieuwsbrief 13 maart 2023

Uitbreiding richtlijn Acute Zorg
Nieuwe zoekmachine voor medische wetenschap