‘Start minder snel antibiotica bij verdenking op neonatale infecties’

neonaat-001

Uit recent onderzoek van kinderarts Marlies van Houten (Spaarne Gasthuis) blijkt dat de behandeling van pasgeborenen met antibiotica in de eerste levensweek schadelijk kan zijn. Volgens Van Houten kan het leiden tot darm- en andere gezondheidsproblemen. 

Van Houten trok deze conclusie nadat zij de gegevens analyseerde van 227 neonaten in Nederland. Ze onderzocht daarbij wat het effect was van antibiotica in de eerste levensfase op het microbioom. Het bleek dat de antibiotica onder andere leidt tot een selectie van antimicrobiële resistentie. Haar advies luidt te proberen antibiotica zodanig toe te passen dat er zo min mogelijk schade ontstaat aan de darmflora van de baby.


Betere biomarkers
Momenteel wordt bij 4 tot 10 procent van alle pasgeborenen antibiotica ingezet, terwijl slechts een klein deel van de baby's uiteindelijk een bewezen infectie blijkt te hebben. Voor een groot deel van de pasgeborenen was dit dus onnodig, terwijl zij wel last kunnen krijgen van de schadelijke effecten. Dit onderstreept volgens Van Houten de noodzaak om minder snel antibiotica te starten bij neonatale infecties. Betere biomarkers die voorspellen welke pasgeborene een infectie ontwikkelt en welke niet, zouden uitkomst kunnen bieden. 

Nieuwsbrief 28 februari 2022

Foto: Christian Berthelot

'Stel geen bezoekersbeperkingen meer in op IC's’
Münchhausen by Proxy, ziek door moeders toedoen

Gerelateerde artikelen