We mogen weer… vaccineren

Vaccinatie-Covid

Zorgprofessionals, 60-plussers, kwetsbaren en zwangeren worden opgeroepen voor een nieuwe booster van het COVID-19 vaccin. De boostercampagne zal tot en met december duren.

Dit vaccin heeft een andere samenstelling dan de laatste vaccins. De voorgaande versie beschermden tegen de BA.4- en BA.5-varianten en het huidige vaccin moet de mensen beschermen tegen de nieuwe XBB-varianten van het virus. Deze nieuwe booster lijkt patiënten niet ernstiger ziek te maken van de voorgaande omikron-varianten. Sinds juli loopt het aantal infecties langzaam weer op, gemeten in het rioolwater in Nederland. Met de nieuwe campagne hoopt de overheid dat de kwetsbaarste groepen in Nederland extra beschermd zullen worden.

Een booster zorgt ervoor dat deze groep mensen zo'n 60 tot 70 procent extra beschermd worden, maar deze bescherming is na twee maanden al gehalveerd. Na een half jaar was deze bescherming nog krap 25 procent. Hoewel het aantal coronapatiënten op de IC nu zeer rustig is, verwachten epidemiologen dat dit aantal in de herfst en winter zal oplopen. We moeten rekening houden met (een aantal) ziektegolven. De boosterprik moet helpen om heftige maatregelen in de maatschappij te voorkomen.

Nieuwsbrief 25 september 2023 

Onderzoeksraad: Crisisaanpak moet beter
IC rustiger dan ooit

Gerelateerde artikelen