PROGRAMMA

Programma 2 november 2021

Corona Check
We zijn genoodzaakt om bij binnenkomst een veiligheidscheck te doen. Dat doen we middels de Corona Check app of een bewijs van een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur.

Er is een plenair programma over het thema de CIRCULATIE. Ook is er de Venticare Reanimatie Competitie (VRC). Dit jaar wel een tikje anders. Er komt een gecombineerde competitie Ambulance/Ziekenhuis. Aanleiding voor dit initiatief is de publicatie van de richtlijn vanuit de Nederlandse Reanimatie Raad 'Overdracht van de reanimatiepatiënt: van prehospitaal naar het ziekenhuis'. Wat wél hetzelfde blijft is dat er ook een VCR Kinderen plaatsvindt.


Deelnemers VRC RAV / ziekenhuis

1  Witte Kruis Zeeland met het Admiraal De Ruyterziekenhuis
2  RAVU met het UMC Utrecht
3  RAVU met het Diakonessenhuis Utrecht
4  RAV Flevoland met het Flevoziekenhuis
5  UMCG Ambulancezorg met het Medisch Centrum Leeuwarden 

Deelnemers VRC Kinderen

1  UMC Utrecht / WKZ
2  UMC Groningen (kinder IC)

 

Plenair programma

Het volledige programma kun je hier downloaden08.15 uur Ontvangst en registratie

Welkom met een kopje koffie/thee.


08.45 uur Bart Ramakers

Bart Ramakers is Internist-intensivist in het Radboudumc in Nijmegen en hij is voorzitter van Venticare. Hij zal deze mooie dag openen.


08.50 uur Rens van de Weyer

Wat rondgaat, komt rond
de fysiologie van de circulatie

Rens van de Weyer is Cardioloog-intensivist bij het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. In ons vak begint bijna alles met het begrip van de fysiologische processen in ons lichaam. De fysiologie van de circulatie is complex, daarom zullen we de basis ervan aan het begin van deze dag puntsgewijs doornemen. Als we snappen wat er is gebeurd, begrijpen we ook welke interventies wel of niet gaan helpen.


09.15 uur Heleen Lameijer 

Advanced Social Media Support
Hoe red ik een leven met behulp van Social Media?

Heleen Lameijer is SEH-arts in het Medisch Centrum Leeuwarden en lid van de Wetenschappelijke Raad van de Nederlandse Reanimatie Raad. Zij zal een boeiende presentatie verzorgen over dit dagelijkse beeld. Iedereen heeft een telefoon op zak en zit op Social Media. We twitteren, facebooken en instagrammen erop los. Maar wist je ook dat je er een leven mee kunt redden? Laat je verrassen en inspireren over de kracht van Social Media.


09.45 uur Cyril Camaro

The beat goes on
Mechanische complicaties na een infarct

Patiënten presenteren zich zelden met een diagnose. Op het moment dat iemand een hartinfarct heeft en de symptomen worden niet herkend dan kan het een tijd duren voordat hij/zij bij de cardioloog terecht komt. In die tijd is er een aanzienlijke kans dat er zich mechanische complicaties voordoen van het infarct. Cyril is interventiecardioloog in het Radboudumc in Nijmegen en zal aan de hand van casuïstiek de belangrijkste complicaties bespreken.


10.05 uur Jessica Workum

How to fix the pump?
de behandeling van de cardiogene shock  

Jessica Workum is Intensivist en farmacoloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Zij is veelzijdig en wij zijn trots dat zij spreker is op Venticare Live. Op een boeiende manier kan zij de problematiek bij de behandeling van cardiogene shock bespreken. Deze presentatie van Jessica mag je gewoon niet missen!


11.00 uur Annemieke Oude Lansing

Thriving, not just surviving
de voor- en nadelen van ECLS / INCEPTION?

Annemieke Oude Lansink is Internist-intensivist bij het UMC Groningen. Ook is zij bestuurslid bij Venticare en mede-auteur van de Praktische handleiding Water en zout. Er wordt continue onderzoek naar gedaan. ECMO/ECLS blijft een van de hot-topics binnen de Acute Zorg, ECMO wordt toegepast op de Spoedeisende Hulp en Intensive Care en in 2022 gaat het ook pre-hospitaal in Nederland worden ingezet. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van ECMO, wanneer heeft het zin en wanneer niet? Annemieke neemt je mee in alle keuzes rondom ECMO.


11.25 uur Rens van de Weyer

Shock Assessment
Swan Ganz, PICCO, ScVO2, waar kunnen we echt iets mee?

Voor de tweede keer zal Rens een presentatie verzorgen, nu over het onderwerp shock. Of je nu in de ambulance, op de Spoedeisende Hulp of op de Intensive Care of Medium Care werkt; we zijn dagelijks bezig met het meten van de circulatie. Moet er vocht bij? Heb ik vasopressie of inotropie nodig? Is het een probleem van het hart van de vaten? Gedurende deze presentatie worden aan de hand van casuïstiek een belangrijke parameters met jullie doorgenomen. Na deze kun je directe met praktische tips aan de slag.


11.50 uur Jasper Smit

Shock, do we POCUS?
Echo(cardio)grafie bij shock

Jasper Smit is als promovendus/ANIOS werkzaam op de Intensive Care in het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Hij doet wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden van ultrasound op de Intensive Care. Jasper neemt je mee in deze bijzondere en voor velen heel nieuwe wereld van ultrasound als nieuwe en efficiënte diagnostische modaliteit. Deze superinteressante presentatie mag je niet missen!


12.15 uur Mark van Vledder

HOTT
Traumatische Reanimatie

Mark van Vledder is chirurg in het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en MMT arts op de Lifeliner 2. HOTT is het acroniem dat gebruikt wordt bij een traumatische reanimatie. Maar hoe wordt het nu in Nederland toegepast in de praktijk, en wat moet ik ervan weten als acute zorgprofessional? Mark vertelt vanuit zijn eigen praktijk over hoe HOTT toegepast dient te worden en wat de uitkomsten zijn.


13.30 uur Erik Klompen

The subtle and not so subtle ECG signs
Ritmestoornissen

Erik Klompen is werkzaam als IC/CC-verpleegkundige in het Máxima Medische Centrum in Veldhoven. Als er IEMAND boeiend kan vertellen over ritmestoornissen is hij het wel. In elke dienst ziet hij wel iets nieuws en deelt hij zijn kennis: de leerlingen lopen met hem weg! Gegarandeerd praktisch. Lekker ritmestroken kijken, misschien wel in de vorm van een quiz. Kom kijken en doe je voordeel!


13.55 uur Hannah Brouwers

The bond between two friends
de invloed van beademing op de hemodynamiek

Hannah Brouwers is een ambitieuze IC/CC-verpleegkundige werkzaam in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Ze is gegrepen is door de machtige interactie tussen respiratie en hemodynamiek. In haar dagelijks werk ziet zij hoe je met beademing de circulatie zowel kan ondersteunen als ten gronde richten. Ze zal de soms wat weerbarstige theorie via casuïstiek vertalen naar praktische tips, waaraan je in geval van reanimatie echt iets aan hebt.


14.20 uur Astrid Hoedemaekers

Who will survive?
Koelen en prognose bepalen na reanimatie.

Astrid Hoedemaekers is werkzaam als Intensivist in het Radboudumc Nijmegen en is actief op het gebied van onderzoek naar de prognose na een reanimatie. En dit keer zijn de rollen omgekeerd. We gaan niet op zoek naar voorspellers van negatieve uitkomsten, maar jullie horen welke groep wél kans maakt op een goede uitkomst.


15.00 uur Timo de Raad

Resuscitation 2050
De toekomst van reanimatie.

Timo de Raad is Physician Assistant, Educator én bestuurslid Venticare. Toen wij geboren werden wist bijna niemand wat reanimeren was en nu 30-40 jaar later zijn wij in Nederland wereldkampioen reanimeren! Hoe kunnen wij de volgende stap zetten en wat zijn de volgende stappen om de uitkomst van reanimaties te verbeteren?

Kom luisteren naar een visie voor de toekomst en denk mee over hoe wij samen reanimeren in Nederland nog verder kunnen verbeteren. Samen maken wij het verschil.


15.30 uur Hans van Schuppen, Ruben Verlangen, Peer Schetters, René Boomars, Rámon Soer, Han Klomp

Finale Venticare Reanimatie Competitie RAV/Ziekenhuis
De beste twee team uit de voorronde maken uit wie zich winnaar van de VRC 2021 mag noemen. 

Finaleronde waarin alle deelnemers, die met regelmaat te maken krijgen met reanimatiesituaties, heel veel kunnen leren. Er worden veel direct bruikbare tips meegegeven. Het uiteindelijke doel is om de nieuwe richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad zichtbaar en concreet te maken. Het wedstrijd element maakt het spannend, welk team strijkt de eer op en gaat er uiteindelijk met de wisselbeker én de eerste prijs van € 1.000,- naar huis?


16.30 uur afsluiting met borrel en bekendmaking winnaar Venticare Reanimatie Competitie

08.45

tot

09.25

Limousin 3

Farmacokinetiek & dynamiek

08.45 -
09.25 uur

Spreker onbekend09.30

tot

09.55

ICU / Trauma
Dexter 11

'Weanen' een zoektocht naar inzicht en balans

09.30 -
09.55 uur

Lennart Krijgsman

ICU & SEH
Dexter 15

De huid

09.30 -
09.55 uur

Suzanne van Zanten

Hart & Vaat
Dexter 22

Elektrolytstoornissen op het ECG

09.30 -
09.55 uur

Spreker onbekend10.00

tot

10.25

ICU / Trauma
Dexter 11

Diafragma-fysiologie

10.00 -
10.25 uur

Heder de Vries

ICU & SEH
Dexter 15

Infectie & antibiotica

10.00 -
10.25 uur

Peter van der Voort

Hart & Vaat
Dexter 22

CVRM na zwangerschap

10.00 -
10.25 uur

Spreker onbekend11.00

tot

11.25

ICU / Trauma
Dexter 11

Bloeddrukmanagement na spinal cord injury

11.00 -
11.25 uur

Netty van Wijngaarden

ICU & SEH
Dexter 15

GHB

11.00 -
11.25 uur

Maarten van den Berg

Hart & Vaat
Dexter 22

(Anti-)stolling

11.00 -
11.25 uur

Ybelien Jungen11.30

tot

11.55

ICU / Trauma
Dexter 11

Patiënte na GBS

11.30 -
11.55 uur

Spreker onbekend

ICU & SEH
Dexter 15

ITP / HUS

11.30 -
11.55 uur

Nienke Hommes

Hart & Vaat
Dexter 22

PCI bij (N)STEMI?

11.30 -
11.55 uur

Spreker onbekend13.00

tot

13.25

ICU / Trauma
Dexter 11

ABCDEF

13.00 -
13.25 uur

Spreker onbekend

ICU & SEH
Dexter 15

De orgaandonor

13.00 -
13.25 uur

Meint Volbeda

Hart & Vaat
Dexter 22

Combibeelden

13.00 -
13.25 uur

Y. Polyukhovych

Workshops
Dexter 26

Pacemakerdrempelen & Bewegingsstimulatie

13.00 -
13.25 uur13.30

tot

13.55

NICU / PICU
Dexter 11

Beademing, year in review

13.30 -
13.55 uur

Heder de Vries

ICU & SEH
Dexter 15

Longembolieen

13.30 -
13.55 uur

Esther Nossent

Hart & Vaat
Dexter 22

Letsel door reanimatie

13.30 -
13.55 uur

Spreker onbekend

Workshops
Dexter 26

Neuro-controle &Tourniqetten

13.30 -
13.55 uur

Netty van Wijngaarden14.00

tot

14.25

ICU / Trauma
Dexter 11

Machine Learning

14.00 -
14.25 uur

Patrick Thoral

ICU & SEH
Dexter 15

Shock & medicatie

14.00 -
14.25 uur

Rens van de Weijer

Hart & Vaat
Dexter 22

E-CPR

14.00 -
14.25 uur

Denis Dos Reis Miranda

Workshops
Dexter 26

Mechanische Thorax Compressie & NPPV

14.00 -
14.25 uur

Spreker onbekend15.00

tot

15.25

ICU / Trauma
Dexter 11

Pulmonale hypertensie

15.00 -
15.25 uur

Esther Nossent

ICU & SEH
Dexter 15

Beademing afstemmen op longprobleem

15.00 -
15.25 uur

Hilde Swinkels-Donkers

Hart & Vaat
Dexter 22

Plotse hartdood

15.00 -
15.25 uur

A.S. Amin

Workshops
Dexter 26

Rijsimulator & Extern pacen

15.00 -
15.25 uur

Spreker onbekend15.30

tot

15.55

ICU / Trauma
Dexter 11

Hot Topics verpleging

15.30 -
15.55 uur

Mark van den Boogaard

ICU
Dexter 15

Zuurbase en aniongap

15.30 -
15.55 uur

Miriam Moviat

Hart & Vaat
Dexter 22

Intra Arteriële Trombolyse

15.30 -
15.55 uur

Spreker onbekend

Workshops
Dexter 26

Botboren

15.30 -
15.55 uur

Inge Gnirrep16.00

tot

16.45

Limousin 3

PEEP, piekdrukken, terugvolumina en recruteren

16.00 -
16.45 uur

Diederik Gommers08.46

tot

08.53


Airway Management

De weg naar een noodluchtweg

08.46 -
08.53 uur

Jasmijn Herruer

Airway Management08.53

tot

09.18


Airway Management

De noodluchtweg en extra dimensies

08.53 -
09.18 uur

Loes Bruijstens

Airway Management09.24

tot

09.31


Beademing

Elektrische Impedantie Tomografie

09.24 -
09.31 uur

Dolf Weller

Beademing09.33

tot

09.58


Beademing

Alles dat je nog niet wist over beademing

09.33 -
09.58 uur

Diederik Gommers

Beademing09.59

tot

10.04

Q&A aan tafel 9.59 - 10.04

09.59 -
10.04 uur10.06

tot

10.13


Innovatie en Machine Learning

Machine learning op de IC

10.06 -
10.13 uur

Patrick Thoral

Innovatie en Machine Learning10.15

tot

10.40


Innovatie en Machine Learning

Decision support

10.15 -
10.40 uur

Ashley de Bie

Innovatie en Machine Learning

Q&A aan tafel 10.40 - 10.45

Koffie/thee pauze 10.45 - 11.00 uur

Koffie/thee pauze

Pauze

Koffie/thee pauze 10.55 - 11.15 uur11.01

tot

11.08


Reanimatie

Leven met een ICD

11.01 -
11.08 uur

Benno Lansdorp

Reanimatie11.08

tot

11.33


Reanimatie

Nieuwe richtlijnen 2020

11.08 -
11.33 uur

Hans van Schuppen

Reanimatie11.39

tot

11.46


Sepsis

Betablockers en norepinefrine tegelijk?!

11.39 -
11.46 uur

Malou van den Boogaard

Sepsis11.46

tot

12.11


Sepsis

Inotropie en vasopressors

11.46 -
12.11 uur

Peter Pickkers

Sepsis12.11

tot

12.18


Circulatie

Longoedeem

12.11 -
12.18 uur

Hans van der Hoeven12.18

tot

12.43


Circulatie

De circulatie gemeten: van basis tot advanced

12.18 -
12.43 uur

Hans Ubben

Lunch 12.30- 13.30

Q&A aan tafel 12.43 - 12.52 uur

Lunchpauze 12.52 - 13.52 uur

Energizer tijdens lunch13.53

tot

14.00


Neurotrauma

F*ck it, we maken er het beste van

13.53 -
14.00 uur

Nick Bats

Neurotrauma14.00

tot

14.25


Neurotrauma

In één klap staat het leven stil

14.00 -
14.25 uur

Iscander Maissan

Neurotrauma14.25

tot

14.30

Q&A aan tafel 14.25 - 14.30

14.25 -
14.30 uur14.31

tot

14.38


Orgaandonatie

Donatie na euthanasie

14.31 -
14.38 uur

Jan Bollen

Orgaandonatie14.38

tot

15.03


Orgaandonatie

Orgaandonatie, de nieuwe donorwet

14.38 -
15.03 uur

Meint Volbeda

Orgaandonatie15.03

tot

15.08

Q&A aan tafel 15.03 - 15.08

15.03 -
15.08 uur

Koffie/thee pauze 15.08 - 15.23 uur

Koffie/theepauze 14.45 - 15.00 uur15.24

tot

15.31


Intoxicaties

De wondere wereld van GHB(erry)

15.24 -
15.31 uur

Maarten van den Berg

Intoxicatie15.31

tot

15.56


Intoxicaties

Toxidromen, passende interventies binnen de acute setting

15.31 -
15.56 uur

Douwe Dekker

Intoxicatie15.56

tot

16.01

Q&A aan tafel 15.56 - 16.01

15.56 -
16.01 uur16.01

tot

16.13


Venticare Bijna Weekend Quiz

Pollvragen Quiz

16.01 -
16.13 uur

Paul Rood

Pollvragen Quiz16.13

tot

16.43


Dialoog

Acute Zorgverlener in crisissituatie

16.13 -
16.43 uur

Kaz de Jong

Acute Zorg in crisis16.43

tot

16.45

bekendmaken prijswinnaar Pollvragenquiz 16.43 uur

16.43 -
16.45 uur16.45

tot

16.47

Leader-out 16.45 uur

16.45 -
16.47 uur08.45

tot

09.25

Limousin 3

Farmacokinetiek & dynamiek

08.45 -
09.25 uur

Spreker onbekend09.30

tot

09.55

ICU / Trauma
Dexter 11

'Weanen' een zoektocht naar inzicht en balans

09.30 -
09.55 uur

Lennart Krijgsman

ICU & SEH
Dexter 15

De huid

09.30 -
09.55 uur

Suzanne van Zanten

Hart & Vaat
Dexter 22

Elektrolytstoornissen op het ECG

09.30 -
09.55 uur

Spreker onbekend10.00

tot

10.25

ICU / Trauma
Dexter 11

Diafragma-fysiologie

10.00 -
10.25 uur

Heder de Vries

ICU & SEH
Dexter 15

Infectie & antibiotica

10.00 -
10.25 uur

Peter van der Voort

Hart & Vaat
Dexter 22

CVRM na zwangerschap

10.00 -
10.25 uur

Spreker onbekend11.00

tot

11.25

ICU / Trauma
Dexter 11

Bloeddrukmanagement na spinal cord injury

11.00 -
11.25 uur

Netty van Wijngaarden

ICU & SEH
Dexter 15

GHB

11.00 -
11.25 uur

Maarten van den Berg

Hart & Vaat
Dexter 22

(Anti-)stolling

11.00 -
11.25 uur

Ybelien Jungen11.30

tot

11.55

ICU / Trauma
Dexter 11

Patiënte na GBS

11.30 -
11.55 uur

Spreker onbekend

ICU & SEH
Dexter 15

ITP / HUS

11.30 -
11.55 uur

Nienke Hommes

Hart & Vaat
Dexter 22

PCI bij (N)STEMI?

11.30 -
11.55 uur

Spreker onbekend13.00

tot

13.25

ICU / Trauma
Dexter 11

ABCDEF

13.00 -
13.25 uur

Spreker onbekend

ICU & SEH
Dexter 15

De orgaandonor

13.00 -
13.25 uur

Meint Volbeda

Hart & Vaat
Dexter 22

Combibeelden

13.00 -
13.25 uur

Y. Polyukhovych

Workshops
Dexter 26

Pacemakerdrempelen & Bewegingsstimulatie

13.00 -
13.25 uur13.30

tot

13.55

NICU / PICU
Dexter 11

Beademing, year in review

13.30 -
13.55 uur

Heder de Vries

ICU & SEH
Dexter 15

Longembolieen

13.30 -
13.55 uur

Esther Nossent

Hart & Vaat
Dexter 22

Letsel door reanimatie

13.30 -
13.55 uur

Spreker onbekend

Workshops
Dexter 26

Neuro-controle &Tourniqetten

13.30 -
13.55 uur

Netty van Wijngaarden14.00

tot

14.25

ICU / Trauma
Dexter 11

Machine Learning

14.00 -
14.25 uur

Patrick Thoral

ICU & SEH
Dexter 15

Shock & medicatie

14.00 -
14.25 uur

Rens van de Weijer

Hart & Vaat
Dexter 22

E-CPR

14.00 -
14.25 uur

Denis Dos Reis Miranda

Workshops
Dexter 26

Mechanische Thorax Compressie & NPPV

14.00 -
14.25 uur

Spreker onbekend15.00

tot

15.25

ICU / Trauma
Dexter 11

Pulmonale hypertensie

15.00 -
15.25 uur

Esther Nossent

ICU & SEH
Dexter 15

Beademing afstemmen op longprobleem

15.00 -
15.25 uur

Hilde Swinkels-Donkers

Hart & Vaat
Dexter 22

Plotse hartdood

15.00 -
15.25 uur

A.S. Amin

Workshops
Dexter 26

Rijsimulator & Extern pacen

15.00 -
15.25 uur

Spreker onbekend15.30

tot

15.55

ICU / Trauma
Dexter 11

Hot Topics verpleging

15.30 -
15.55 uur

Mark van den Boogaard

ICU
Dexter 15

Zuurbase en aniongap

15.30 -
15.55 uur

Miriam Moviat

Hart & Vaat
Dexter 22

Intra Arteriële Trombolyse

15.30 -
15.55 uur

Spreker onbekend

Workshops
Dexter 26

Botboren

15.30 -
15.55 uur

Inge Gnirrep16.00

tot

16.45

Limousin 3

PEEP, piekdrukken, terugvolumina en recruteren

16.00 -
16.45 uur

Diederik Gommers