Programma 1 en 2 juni 2022

locatie: '1931 Congrescentrum' in 's-Hertogenbosch

Op 1 juni zijn er 3 parallelle sessies: zaal GEEL voor IC, zaal ORANJE voor IC & SEH en zaal Rood voor Hart & Vaat. In de Limousin 3 wordt de Venticare Reanimatie Competitie Ziekenhuis gehouden en in Limousin 2 is de Venticare Kennis Quiz in de ochtend en diverse workshops in de middag. We starten de dag plenair op om 8.45 uur en sluiten de dag ook plenair af om 16.00 uur.

Zaal GEEL: Ben je geïnteresseerd in beademing voor gevorderden? Kom naar zaal Geel: de beste sprekers praten je bij over de laatste inzichten: diafragmafunctie, pulmonale hypertensie, longembolieën en weanen. Hemodynamiek is onlosmakelijk daarmee verbonden: je gaat horen waarom die MAP van 65 helemaal niet zo belangrijk is. Nadia bracht (zelf) het boek uit “Als je kijkt waar je vandaan komt”. Peter van der Voort interviewt haar en laat ons zo naar onszelf kijken. Maar ook iets heel anders als nierfunctievervangende therapie komt aan bod: een heel divers programma voor als je ambitieus en/of ervaren bent!

Zaal ROOD: Het hart is en blijft ‘de spil’ van ons lichaam en heeft vele vaten nodig om optimaal zijn werk te kunnen doen. Als dit belangrijke orgaan in de problemen komt, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van (acuut of ernstig) hartfalen in combinatie met bijvoorbeeld sepsis of COPD, hoe behandel je dit dan het beste? Hierover zal Yara Polyukhovich ons alles vertellen. En hoe zit het ook alweer met de bloedstolling? Een belangrijk en gecompliceerd verdedigingsmechanisme van het lichaam. Aan de hand van een prikkelende, interactieve les, gegeven door IJbelien Jungen, wordt middels klinisch redeneren dit onderwerp nader onder de loep genomen.

Op 2 juni zijn er ook 3 parallelle sessies: zaal BLAUW voor het acuut zieke kind, zaal Groen voor de IC & SEH en zaal VIOLET voor de Ambulancezorg & SEH. In de Limousin 3 wordt de Venticare Reanimatie Competitie Ambulancezorg gehouden en in zaal INDIGO de Venticare Reanimatie Competitie Kinderen. In de middag zijn er Postersessies én diverse workshops in Limousin 2. 

Zaal BLAUW: Een hele dag aandacht voor de kleinsten in de Acute Zorg. Van binasale CPAP en bescherming van het neusslijmvlies tot extern pacen. We kijken samen met Maayke Hunfeld naar de outcome na een kinderreanimatie waar ze op gepromoveerd is en durven met Eduard Verhagen het gesprek aan te gaan over levensbeëindiging bij kinderen. Zoals je ziet; harde inhoud en zachte skills voor de mensen die naar kinderen om durven te kijken.

Bekijk hier het programma in pdf

Inschrijven doe je door op onderstaande button te klikken.

Venticare Live 2024

Het congres Venticare Live 2024 wordt gehouden op dinsdag 4 en woensdag 5 juni in '1931 Congrescentrum' in 's-Hertogenbosch.

Het programma is gericht op de Vitaal Bedreigde Patiënt 

Onderwerpen op dinsdag 4 juni die definitief zijn: 
Trauma opvang – Gerarda van der Nat, intensivist ETZ
Stolling voor verpleegkundigen – Johan Weenink, intensivist Spaarne Gasthuis
Urine natrium als raadgever – Jozine ter Maaten, cardioloog UMCG
Quality of Life na ECMO – Marisa Onrust, onderzoeksverpleegkundige, PhD candidate UCMG
Ileus medicatie – Susanne van Santen, Intensivist MUMC

Nachtelijke dialyse op de IC – Nynke van der Velde, Renal Practitioner MCL
Met je VR in het IC-cafe – Lise Beumeler, senior verpleegkundig onderzoeker MCL en universiteit Groningen
Sepsis – Rob Driessen, intensivist MUMC
Beter niet bewegen?- Susanne van Santen, intensivist MUMC
Elektrolyten op de IC – Bart Ramakers, intensivist Radboud UMC

Voor Ambulancezorg/SEH/CCU o.a.
Telemonitoring – Mayke van Leunen, AIOS cardiologie – Maxima MC
Cardiologie – Stefan Hus, CCU verpleegkundige
Echo bij ALS – Eric de Kruif, SEH-arts Flevo ziekenhuis
Intoxicaties

Onderwerpen voor woensdag 5 juni die definitief zijn:

Diabetische ketoacidose – Bart Wirken, ANIOS IC, Maxima MC
Het nut van PCT en CRP – Jos van Oers, intensivist ETZ
Dorst – the worst – Marleen Film, IC verpleegkundige en verplegingswetenschapper Gelre Ziekenhuis
Infuussystemen minder wisselen– Lea van Duyvenbode, IC verpleegkundige en klinisch gezondheidswetenschapper, Amphia
CRRT - metabool geregeld? – Jolanda van den Dool, Renal Practitioner Spaarne Gasthuis
Het buitenland – bestaat het paradijs nog voor de IC verpleegkundige? – Paul van der Heiden, IC vepleegkundige LUMC
Ik haat FC – Bram Bessems, circulation practitioner, IC- en SEH verpleegkundige MUMC en Laurentius

SEH/kinderen/(RAVU) o.a.
De CVA-badmuts
Partydrugs bij kinderen/jongeren – Khadya Reitsma, SEH verpleegkundige Gelre
Kindercardiologie – Johan Reitsma.

Ook is er op de eerste dag een voorronde van de Venticare Reanimatie Competitie Ziekenhuis. Hier kunnen we dit keer veel ziekenhuisteams toelaten. Je kunt nu al een team opgeven door een email te sturenDe eerste 15 ziekenhuizen worden sowieso toegelaten. Alle teams volgen een scenario. De beste 7 teams gaan de tweede dag verder in een finaleronde. Op 4 juni houden we ook de Venticare Reanimatie Competitie Ambulance

Op 5 juni is de Venticare Reanimatie Competitie Kinderen. Stuur alvast een email om een team op te geven. 

Er zijn workshops en kennisquizzen op beide dagen. Zelf meedoen, handen aan de knoppen!

Kortom: een prachtige gelegenheid om je collega's te ontmoeten, te leren en te sparren in de competities. Regel het vast op de dienstlijst!

Binnenkort kun je hier inschrijvenLimousin 2 / plenaire zaal

08.45

Jeroen van Roosmalen, Hugo Touw en Lianne Westerveld Lees meer

Vergroening van de Acute Zorg

08.45 -
09.30 uur

Plenair

Groen, groener, groenst ...

Het is geen wedstrijd maar wél een thema dat ons allemaal aangaat. Vanuit verschillende onderdelen van de Acute Zorg is vergroening een belangrijk en actueel thema geworden. Jeroen van Roosmalen is SEH-arts in het Rode Kruisziekenhuis en voorvechter voor duurzaamheid in de zorg. Hij zal in de plenaire opening van Venticare Live, samen met intensivist Hugo Touw, Intensivist in het Radboudumc en Lianne Westerveld is SEH-verpleegkundige in het ETZ in Tilburg een presentatie verzorgen over een duurzamer zorglandschap.

Kijk voor meer informatie op: https://www.nvsha.nl/nvsha/secties/groener/

09.30

Paul Rood Lees meer

Venticare Kennis Quiz-voorronde

09.30 -
10.25 uur

Kennis Quiz

Terug van weggeweest: de Venticare Kennis Quiz! Er wordt gestreden om de eer en eeuwige roem, maar ook voor de prachtige wisselbeker én de check van € 1.000,-  Wie neemt het op tegen de vorige winnaar, het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein? Wie mag zich winnaar van de Venticare Kennis Quiz 2022 noemen? Neem het op tegen je collega’s van andere IC’s, CCU’s of SEH’s van verschillende ziekenhuizen.

11.00

Paul Rood

Venticare Kennis Quiz-finale!

11.00 -
11.55 uur

Kennis Quiz

13.00

Workshops Lees meer

Zelf handen aan de knoppen! (lees meer voor onderwerpen)

13.00 -
15.55 uur

Workshop markt

Diverse professionals laten je kort een praktische vaardigheid ervaren welke je zéker kan gebruiken in je werk. Er is een keuze uit verschillende onderwerpen: doe je er een paar of allemaal? Het is een soort markt: jij bepaalt zelf hoelang je meedoet. De trainers willen dat je het echt doet om te ervaren hoe je verschillende vaardigheden in je dagelijkse praktijk kunt gebruiken. Mouwen opstropen en lekker actief zijn dus …!

De onderwerpen zijn:

 • Externe pacing
  • Begeleiding door Johan Lindhout. Hij is IC- en ICK-verpleegkundige in het LUMC. Moet jij ook altijd weer even goed nadenken voor je een externe pacemaker instelt of drempelt? In deze workshop kun je met behulp van een simulator alle modi van een externe pacemaker instellen, kun je sensitiviteit en output veilig leren drempelen en kun je oefenen met het oplossen van pacemakerproblemen. Dus pak die kans en oefen hier veilig zodat je in de praktijk niet meer twijfelt!

 • Botboren
  • Begeleiding door Inge Gnirrep, Zij is Physician Assistant Intensive Care in het ETZ in Tilburg. Het verkrijgen van een intraveneuze toegang kan moeilijk zijn bij patiënten met bijvoorbeeld een circulatiestilstand of shock. Een intra-ossaal infuus daarentegen kan snel geplaatst worden en heeft een lage complicatiegraad. Het is belangrijk dat verpleegkundigen en artsen van kritisch zieke patiënten kennis hebben van deze handeling en voldoende getraind zijn om een intra-ossaal infuus te plaatsen. In deze workshop wordt de botboor toegelicht en er kan hands-on geoefend worden.

 • ECG workshop
  • Erik Klompen is IC/CC verpleegkundige in het Màxima Medisch Centrum in Eindhoven. In zijn presentatie in de ochtend ging hij aan de hand van een casus puzzelen met het ECG! Hierbij werden meerdere ziektebeelden en hun ECG-kenmerken belicht. Nu probeert hij met jullie in deze workshop symptomen en ECG-kenmerken met elkaar te matchen! 
 • Beter slikken? Goed zitten!
  • Wil je zelf ervaren wat voor een effect je houding in bed heeft op het slikken? Dan ben je bij ons op de goede plek!
   Met de juiste zithouding en door de samenwerking van een logopedist en IC verpleegkundige doe je al het halve werk om de beste voorwaarden te creëren om veilig te kunnen slikken in bed. Irma Adbegovic (logopediste) en Monika Wäscher (IC Verpleegkundige) hebben de laatste 6 jaren in het Radboudumc Nijmegen op dit gebied binnen de eigen IC Ontwenning veel expertise opgebouwd. Met weinig middelen kunnen zij bijdragen dat patiënten meer succes tijdens slikoefeningen ervaren en minder aspiratierisico oplopen. Deze kennis delen zij graag met de collega’s in deze workshop. Van harte aanbevolen dus!

 • MIP/MEP IMT/PEP airstacken en hoestmachine
  • Ton Haans en Roel van Oorsouw is fysiotherapeut op de IC van het Radboudumc in Nijmegen. In deze interactieve workshop maak je kennis met de verschillende mogelijkheden om ademspierkracht te meten en te trainen bij ernstig verzwakte IC patiënten. Ook wordt er een demonstratie geven hoe je het beste sputum kunt klaren met airstacken en verschillende hoestmachines.

 • Asychronie in loops en curves
  • Lisanne Roesthuis is Technisch Geneeskundige op de Intensive Care van het Radboudumc in Nijmegen. Daar is zij betrokken bij patiënten met hoge beademingsvoorwaarden en patiënten die moeizaam kunnen ontwennen van de beademingsmachine. Bij deze patiënten voert zij geavanceerde respiratoire monitoring en gedetailleerde analyse van ademmechanica en ademspierfunctie uit, met als doel het optimaliseren van beademingsondersteuning en/of de oorzaak van moeizame ontwenning te ontrafelen.

   De workshop zal gaan over de interpretatie van loops en curves: wat kun je te weten komen over ademmechanica, ademspierfunctie en patiënt-ventilator interactie door goede observatie van beademingscurves en een paar simpele maneuvers? Wanneer is het zinvol om geavanceerde respiratoire monitoring toe te passen en welke informatie levert dit op? Het is een interactieve workshop met veel illustratieve voorbeelden.

 • Neuro controles
 • PICCO

 

16.00

Mark van den Boogaard Lees meer

De leukste en beste onderzoeken van het afgelopen jaar!

16.00 -
16.30 uur

Year in review; Wat is door COVID allemaal echt niet had mogen missen.

Mark van den Boogaard is wetenschappelijk onderzoeker op de Intensive Care van het Radboudumc in Nijmegen. Hij heeft een achtergrond als Intensive-care verpleegkundige. Het bijhouden van wetenschappelijke ontwikkelingen in het vakgebied is een dagtaak. Elke dag verschijnen er tientallen prachtige publicaties die ons dagelijks werk aangaan. Het is echter onmogelijk om dit allemaal bij te houden. Mark gaat het jaar met jullie doornemen. Hij zal in 45 minuten alle belangrijke wetenschappelijke publicaties die ons dagelijks handelen beïnvloeden met jullie doornemen. Op deze manier ben je weer helemaal up to date! Deze afsluiter van de eerste dag wil je niet missen.

Limousin 3 / Reanimatie Competitie

08.00

Venticare Jury

Venticare Reanimatie Competitie Ziekenhuis

08.00 -
15.00 uur

15.00

Venticare Jury

Finale Venticare Reanimatie Competitie Ziekenhuis

15.00 -
16.00 uur

Zaal GEEL / IC & Trauma

09.30

Tim Frenzel Lees meer

Weanen, wat als niets meer lukt?

09.30 -
09.55 uur

IC & Trauma

Tim Frenzel is anesthesioloog-intensivist en werkplekmanager van het Radboudumc Expertise Centrum voor Ontwenning van de Beademing.

We kennen allemaal de beademde IC-patiënten waar het weanen van de beademing, ook met veel moeite, gewoon niet wil lukken. Tim neemt je mee in de aanpak rond diagnostiek en behandeling van de moeilijke wean patient die soms complex en gespecialiseerd kan zijn. Met de belofte dat je dingen mee kan nemen voor je eigen dagelijkse praktijk!

 

10.00

Nadia Drenth & Peter van der Voort Lees meer

Als je kijkt waar je vandaan komt

10.00 -
10.25 uur

IC & Trauma

Iedere IC verpleegkundige en intensivist kent ze wel: de Guillain-Barré patiënten. Een specifieke groep patiënten die lang op de IC kunnen blijven. En ook uitdagend vanwege de problemen met communicatie. Immers, de patiënt kan niets of niet veel bewegen maar is klaar wakker en heeft ervaringen en emoties. Dit vraagt veel van de verpleging. In een interview vraagt Peter van der Voort aan ervaringsdeskundige Nadia Drenth hoe zij als jonge vrouw haar verblijf op de IC heeft ervaren. Ze heeft tops en tips te bespreken over haar verblijf. Waar moet je aan denken in de benadering en verzorging? En wat moet je vooral niet doen?

10.30

Koffie/thee pauze 10.30 - 10.55 uur

10.30 -
10.55 uur

11.00

Mariëlle Driessen

MAP: is 60 het nieuwe 65?

11.00 -
11.25 uur

IC & Trauma

11.30

Esther Nossent Lees meer

Longembolieën

11.30 -
11.55 uur

IC & Trauma

Esther Nossent is longarts en werkt in het Amsterdam UMC expertise centrum pulmonale hypertensie en interstitiële longziekten. Haar aandachtsgebieden zijn pulmonale hypertensie en interstitiële longziekten. Zij is gespecialiseerd in zeldzame vormen van pulmonale hypertensie, zoals pulmonary veno-occlusive disease (PVOD) en pulmonale arteriële hypertensie in het kader van auto-immuun ziekten. Zij is opgeleid tot longarts in het VU medisch centrum te Amsterdam en heeft een subspecialisatie gedaan in pulmonale hypertensie, interstitiële longziekten en longtransplantatie in het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven te België. Vervolgens heeft zij een fellowship pulmonale hypertensie voltooid in Centre de Référence de l'Hypertension Artérielle Pulmonaire, Université Paris-Sud, Hôspital Bicêtre in Parijs te Frankrijk. Daarna is zij gaan werken in het expertise team van het Amsterdam UMC. Haar wetenschappelijke interesse focust op fenotypering van pulmonale arteriële hypertensie en PVOD. Zij is voorzitter van de Sectie Pulmonale Vaten van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

Longembolieën; acuut of chronisch? Moet patiënt opgenomen worden op de IC/MC? Activeer het PERT of ALERT team! Systemische thrombolyse, ECMO of katheter geleide interventie? Wat zijn de behandelopties? Alles over longembolieën in 25 minuten!

12.00

Lunchpauze 12.00 - 12.55 uur

12.00 -
12.55 uur

13.00

Esther Nossent Lees meer

Pulmonale hypertensie

13.00 -
13.25 uur

IC & Trauma

Esther Nossent is longarts en werkt in het Amsterdam UMC expertise centrum pulmonale hypertensie en interstitiële longziekten. Haar aandachtsgebieden zijn pulmonale hypertensie en interstitiële longziekten. Zij is gespecialiseerd in zeldzame vormen van pulmonale hypertensie, zoals pulmonary veno-occlusive disease (PVOD) en pulmonale arteriële hypertensie in het kader van auto-immuun ziekten. Zij is opgeleid tot longarts in het VU medisch centrum te Amsterdam en heeft een subspecialisatie gedaan in pulmonale hypertensie, interstitiële longziekten en longtransplantatie in het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven te België. Vervolgens heeft zij een fellowship pulmonale hypertensie voltooid in Centre de Référence de l'Hypertension Artérielle Pulmonaire, Université Paris-Sud, Hôspital Bicêtre in Parijs te Frankrijk. Daarna is zij gaan werken in het expertise team van het Amsterdam UMC. Haar wetenschappelijke interesse focust op fenotypering van pulmonale arteriële hypertensie en PVOD. Zij is voorzitter van de Sectie Pulmonale Vaten van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

Pulmonale hypertensie; technisch alleen een meting met veel verschillende ziekten die hieraan ten grondslag kunnen liggen. Welke ziekten zijn dit en hoe leiden ze tot pulmonale hypertensie? Pulmonale hypertensie leidt vervolgens tot rechter ventrikel falen. Wat betekent dit voor de patiënt met pulmonale hypertensie op de IC? Allemaal belangrijke vragen die aan bod komen om meer duidelijkheid te scheppen rondom het begrip pulmonale hypertensie.

13.30

Karin Kaasjager

Behandelgrenzen

13.30 -
13.55 uur

IC & Trauma

14.00

Dolf Weller

Diafragma fysiologie

14.00 -
14.25 uur

IC & Trauma

14.30

Koffie/thee pauze 14.30 - 14.55 uur

14.30 -
14.55 uur

15.00

Dolf Weller

Individualiseren van beademing

15.00 -
15.25 uur

IC & Trauma

15.30

Ellen Stikkelbroeck

NFVT bij Rhabdomyolyse, wel of niet nodig?

15.30 -
15.55 uur

IC & Trauma

Zaal ORANJE / IC & SEH

09.30

Pieter Roel Tuinman Lees meer

De rol van longechografie en Ultranurses in hemodynamische monitoring: The holy grail.

09.30 -
09.55 uur

IC & SEH

Pieter Roel Tuinman is Intensivist in het VUmc in Amsterdam. Hij neemt je mee in de wereld van de longechografie en Ultranurses in hemodynamische monitoring: The Holy Grail. Zijn uitgangspunt is: “Breng je stethoscoop naar het museum en maak patiënten beter met behulp van longechografie.”

10.00

Thomas Knuiver

Opiaatverslaving; een groot probleem

10.00 -
10.25 uur

IC & SEH

10.30

Koffie/thee pauze 10.30 - 10.55 uur

10.30 -
10.55 uur

11.00

Peter van der Voort Lees meer

Infectie en antibiotica, de basics

11.00 -
11.25 uur

IC & SEH

Peter van der Voort is intensivist en hoofd van de Intensive Care in het UMCG in Groningen. Ook is hij hoofd van de executive-masteropleiding aan TIAS School for Business and Society en is sinds 2020 lid van de Eerste Kamer voor D66.

Patiënten kunnen op de IC worden opgenomen vanwege een infectie of ze kunnen een infectie oplopen op de IC. Welke infecties gaat het om? En hoe kies je een passend antibioticum. Dat hangt af van het type bacterie en de gevoeligheid. In de wirwar van namen en middelen is toch echt wel een rode draad te zien. In deze lezing krijg je wat handvatten om door de bomen het bos te zien.

11.30

Marlies Morsink

Pas op dat mag niet!

11.30 -
11.55 uur

IC & SEH

12.00

Lunchpauze 12.00 - 12.55 uur

12.00 -
12.55 uur

13.00

Olivier Man in 't Veld

DCD-hartdonatie; de chirurgische kant

13.00 -
13.25 uur

IC & SEH

13.30

Hilde Swinkels-Donkers

Beademing afstemmen op longprobleem

13.30 -
13.55 uur

IC & SEH

14.00

Susanne van Santen

De huid, een vergeten orgaan

14.00 -
14.25 uur

IC & SEH

14.30

Koffie/thee pauze 14.30 - 14.55 uur

14.30 -
14.55 uur

15.00

Susanne van Santen

De hematologiepatiënt

15.00 -
15.25 uur

IC & SEH

15.30

Gjalt Westland Lees meer

Zuurbase en aniongap

15.30 -
15.55 uur

IC & SEH

Gjalt Westland is intensivist op de de Intensive Care in het UMCG in Groningen. Aan de hand van casuïstiek zal hij met jullie gaan spreken over de bloedgas interpretatie, het zuurbase evenwicht en het belang van de anion gap. Deze kennis helpt je bij het klinisch redeneren in de dagelijkse zorg voor kritisch zieke patiënten op jouw afdeling.

Zaal ROOD / Hart & Vaat

09.30

Erik Klompen Lees meer

Cardio casuïstiek: de sleutel ligt in het ECG

09.30 -
09.55 uur

Hart & Vaat

Erik Klompen is IC/CC verpleegkundige in het Màxima Medisch Centrum in Eindhoven. Aan de hand van een casus gaat hij samen met jullie puzzelen met het ECG! Hierbij worden meerdere ziektebeelden en hun ECG-kenmerken belicht, waarna we 's middags in een workshop symptomen en ECG-kenmerken met elkaar gaan proberen te matchen! 

10.00

Christianne de Groot

CVRM na zwangerschap

10.00 -
10.25 uur

Hart & Vaat

10.30

Koffie/thee pauze 10.30 - 10.55 uur

10.30 -
10.55 uur

11.00

IJbelien Jungen Lees meer

(Anti)stolling

11.00 -
11.25 uur

Hart & Vaat

IJbelien Jungen is arts-opleider in het Amsterdam UMC. Ze studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Reeds voor het behalen van haar artsexamen was zij als docent geneeskunde verbonden aan de opleiding tot verpleegkundige. Als docent geneeskunde, opleidingscoördinator en ontwikkelaar was zij vervolgens verbonden aan verschillende hogescholen en specialistische vervolgopleidingen. Vanaf de start was zij ook als docent actief betrokken bij de masteropleiding ANP en PA. Al ruim 10 jaar is zij nu werkzaam als opleidings-arts, onderwijscoördinator voor de coassistenten en verpleegkundig specialisten in het OLVG te Amsterdam. Sinds een aantal jaren verzorgt zij lessen klinisch redeneren binnen de Master Advanced Nursing Practice en steunt zij de vakinhoudelijke ontwikkeling van verpleegkundig specialisten.

Zij presenteert een casus over (anti)stolling:
Een 79 jarige vrouw met in de voorgeschiedenis onder andere een mitralisklep insufficiëntie graad IV. Zij wordt nu door de huisarts verwezen voor analyse van een mogelijk verhoogde bloedingsneiging met in het vooruitzicht cardiothoracale chirurgie. Aan de hand van deze casus wordt het klinisch redeneren interactief geoefend. Ook wordt uitgebreid ingegaan op de fysiologie van de hemostase, de oorzaken van abnormale bloedingsneiging en de diagnostiek.

11.30

Alexander den Hartog Lees meer

PCI bij (N)STEMI?

11.30 -
11.55 uur

Hart & Vaat

Alexander den Hartog is interventiecardioloog bij het Amsterdamumc. In zijn presentatie bespreekt hij een ECG bij een patiënt met pijn op de borst. Gaat deze patiënt direct door naar cath-kamer of niet? Wat is het pathofysiologische mechanisme van een (N)STEMI en wat zijn de behandelopties? Wat is de prognose van een patiënt met een (N)STEMI die wel/geen PCI ondergaat?

12.00

Lunchpauze 12.00 - 12.55 uur

12.00 -
12.55 uur

13.00

Yara Polyukhovych

Hartfalen en kanker

13.00 -
13.25 uur

Hart & Vaat

13.30

Xavier Moors Lees meer

ECMO in de traumahelikopter

13.30 -
13.55 uur

Hart & Vaat

Xavier Moors is kinder anesthesioloog en HEMS dokter en is werkzaam in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Zijn presentatie gaat over relatief nieuw onderwerp: de ECMO in de traumahelikopter. Na een intensieve periode van voorbereiding is het mobile medisch team (MMT) van Rotterdam is er dit jaar begonnen met ECPR. De komende tijd zullen de andere MMT's worden geschoold, zodat zij ook ECPR kunnen uitvoeren. Hoe gaat deze procedure nu prehospitaal? Wat kan ik doen als ambulancehulpverlener en wat zijn de eerste ervaringen?

14.00

Jeannine Hermens

Assist devices

14.00 -
14.25 uur

Hart & Vaat

14.30

Koffie/thee pauze 14.30 - 14.55 uur

14.30 -
14.55 uur

15.00

Shoaib Amin Lees meer

Plotse hartdood bij jongeren

15.00 -
15.25 uur

Hart & Vaat

Dr. Shoaib Amin is cardioloog in het Amsterdam UMC en manager of European Reference Network GUARD-Heart. Zijn presentatie gaat over plotse hartdood bij jongeren

Erfelijke aritmiesyndromen zijn zeldzame ziekten, die geassocieerd zijn met syncope en hartstilstand op basis van levensbedreigende hartritmestoornissen. Het niet tijdig identificeren van patiënten met erfelijke hartritmestoornissen kan leiden tot acute dood op jonge leeftijd en/of onjuiste toediening van medicijnen met levensbedreigende gevolgen. In deze presentatie zal worden besproken hoe zorgverleners patiënten met erfelijke aritmiesyndromen kunnen herkennen en behandelen.

15.30

Jeannine Hermens

VT-stormen

15.30 -
15.55 uur

Hart & Vaat

Limousin 2 / plenaire zaal

08.45

Mustafa Bulut & Jessica Workum Lees meer

Culturele verschillen: hoe gaan we hier mee om?

08.45 -
09.30 uur

Plenair

Mustafa Bulut is geestelijk verzorg (islamitisch) en Jessica Workum is Intensivist. Beiden zijn zij werkzaam in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. 

Zij openen de tweede dag in een plenaire sessie met het onderwerp culturele verschillen: hoe gaan we hier mee om? 
Hoe goed we ook met zijn allen zijn opgeleid en ons best doen, de veranderende samenleving brengt ook in de Acute Zorg nieuwe vraagstukken met zich mee. Hoe ga je om met het slechtnieuwsgesprek? Hoe spreek je behandelbeperkingen af? Waar houd je rekening mee als je het hebt over patiënten uit andere culturen? Jessica en Mustafa zoomen daar in hun bijdrage verder op in aan de hand van prikkelende casussen. Een mooi onderwerp om deze tweede dag mee te beginnen.

12.00

Postersessie

Poster presentatie

12.00 -
12.55 uur

13.00

Workshops Lees meer

Zelf handen aan de knoppen! (lees meer voor onderwerpen)

13.00 -
15.55 uur

Workshop markt

Diverse professionals laten je kort een praktische vaardigheid ervaren welke je zéker kan gebruiken in je werk. Er is een keuze uit verschillende onderwerpen: doe je er een paar of allemaal? Het is een soort markt: jij bepaalt zelf hoelang je meedoet. De trainers willen dat je het echt doet om te ervaren hoe je verschillende vaardigheden in je dagelijkse praktijk kunt gebruiken. Mouwen opstropen en lekker actief zijn dus …!

De onderwerpen zijn:

 • Extern Pacing
  • Begeleiding door Johan Lindhout. Hij is IC- en ICK-verpleegkundige in het LUMC. Moet jij ook altijd weer even goed nadenken voor je een externe pacemaker instelt of drempelt? In deze workshop kun je met behulp van een simulator alle modi van een externe pacemaker instellen, kun je sensitiviteit en output veilig leren drempelen en kun je oefenen met het oplossen van pacemakerproblemen. Dus pak die kans en oefen hier veilig zodat je in de praktijk niet meer twijfelt!

 • Botboren
  • Het verkrijgen van een intraveneuze toegang kan moeilijk zijn bij patiënten met bijvoorbeeld een circulatiestilstand of shock. Een intra-ossaal infuus daarentegen kan snel geplaatst worden en heeft een lage complicatiegraad. Het is belangrijk dat verpleegkundigen en artsen van kritisch zieke patiënten kennis hebben van deze handeling en voldoende getraind zijn om een intra-ossaal infuus te plaatsen. In deze workshop wordt de botboor toegelicht en er kan hands-on geoefend worden.

 • Tourniquetten
  • Begeleiding door Jan Hoefnagel Oefen hoe je in enkele seconden correct hoe je de tourniquet plaatst. Half werk is zeker geen goed werk: hij moet goed zitten! Ga je de uitdaging aan?
 • Test je ABCDE-skills in Mixed Reality
  • TrueSim brengt simulatietraining tot leven! Met behulp van deze interactieve en levensechte trainingsmodule leer je de vitaal bedreigde patiënt te herkennen en te behandelen. Maak gebruik van de ABCDE en SBAR methodiek om dit op een gestructureerde en efficiënte manier te doen. Durf jij de uitdaging aan?
 • NIV-helm en Ventfree
  • Deze workshop wordt gedaan door Johan Niënhaus en Linsey van Gerven. Johan is operationeel leidinggevende en Ventilation Practitionar op de IC van het Radboudumc Nijmegen en Linsey is intensive care-verpleegkundige op dezelfde IC. 

   Johan begeleidt de NIV met de helm. Hoe comfortabel is de helm eigenlijk voor de patiënt? Wat zijn nou de praktische zaken? Ervaar ook zelf hoe het is om met de helm beademd te worden. Heel verrassend!
   Linsey zal de 
   VentFREE behandelen. Wat doet het en hoe is de voorbereiding op het weanen vanaf de eerste dag van mechanische beademing. Ervaar ook hier zelf de VentFREE.

 • Neuro controles
 • Oesophagusdrukmeting
 • NPPV bij kinderen
 • NIV-helm en Ventfree
 • PICCO
 • Tracheotomie

Onderwerpen en begeleiders zijn nog niet definitief, nog in ontwikkeling.

16.00

Michel van Genderen

De IC van de toekomst

16.00 -
16.30 uur

Limousin 3 / Reanimatie Competitie

08.45

Venticare Jury

Venticare Reanimatie Competitie Ambulance

08.45 -
15.00 uur

15.00

Venticare Jury

Finale Venticare Reanimatie Competitie Ambulance

15.00 -
16.00 uur

Zaal BLAUW / Kind

09.30

Jurgen de Graaff

Lachgas effect op brein?

09.30 -
09.55 uur

Kind

10.00

Johan Lindhout Lees meer

Externe DDD-pacing bij kinderen: zo snel, hoe houden we dat veilig?

10.00 -
10.25 uur

Kind

Johan Lindhout is IC- en ICK-verpleegkundige in het LUMC. Tijdelijke epicardiale DDD-pacing bij kinderen wordt toegepast na diverse cardio-chirurgische ingrepen. De hoge basisfrequentie van kinderen zorgt voor andere uitdagingen. Het optimaal instellen van een tijdelijke DDD-pacemaker heeft dan ook de nodige aandachtspunten. In deze lecture neem ik je mee in de uitgebreide instellingen die goede DDD-pacing ook op hoge frequentie mogelijk maakt.

10.30

Koffie/thee pauze 10.30 - 10.55 uur

10.30 -
10.55 uur

11.00

Gerarda van der Nat

Moet ik bang zijn voor de Calamiteitencommissie?

11.00 -
11.25 uur

Kind

11.30

Liesbeth Melis

Neusbeschadiging bij binasale CPAP

11.30 -
11.55 uur

Kind

12.00

Lunchpauze 12.00 - 12.55 uur

12.00 -
12.55 uur

13.00

Ruud Eijk

Ouders opvangen na IC-opname

13.00 -
13.25 uur

Kind

13.30

Karolijn Dulfer

Voorkom PICS bij kinderen en ouders

13.30 -
13.55 uur

Kind

14.00

Eduard Verhagen Lees meer

Levensbeëindiging bij kinderen

14.00 -
14.25 uur

Kind

Eduard Verhagen is hoofd van de afdeling Kindergeneeskunde van het Beatrix Kinderziekenhuis / UMCG

In heel bijzondere situaties kan het voorkomen dat ouders om levensbeëindiging van hun kind vragen, of misschien zelfs het kind er zelf om vraagt. Ook bij zorgverleners komt soms de vraag op: wat kunnen we nu nog doen om het lijden te beperken? Hoe zit dat eigenlijk, wat kan en mag?

14.30

Koffie/thee pauze 14.30 - 14.55 uur

14.30 -
14.55 uur

15.00

Anita Duyndam Lees meer

Kan echo van het diafragma extubatie succes voorspellen bij beademde kinderen van 0-18 jaar?

15.00 -
15.25 uur

Kind

Anita Duyndam is Verpleegkundig Specialist en Ventilation Practitioner IC kinderen in het Erasmus MC - Sophia Rotterdam.

Zou het niet mooi zijn om een tool in handen te hebben die je kan zeggen: ja, deze patiënt kan op dit moment geëxtubeerd worden en dat gaat zeker lukken? Wij probeerden die tool te vinden in echo van het diafragma bij kinderen aan de beademing. Kom je horen of dat is gelukt?

15.30

Maayke Hunfeld

Is er een leven na een kinderreanimatie met lange termijn uitkomst

15.30 -
15.55 uur

Kind

Zaal GROEN / IC & SEH

09.30

Willem Snoep Lees meer

Oesophagusdrukmeting, de praktische uitvoering

09.30 -
09.55 uur

IC & SEH

Willem Snoep is Ventilation Practitionar in het LUMC. Zijn presentatie gaat over de oesophagusdrukmeting: de praktische uitvoering en klinische toepassing
In deze presentatie staat hij stil bij de praktische uitvoering van oesophagusdrukmeting en transpulmonale druk. Hij laat je zien op welke wijze deze waarden gebruikt om de beademing te optimaliseren, zowel bij opgelegde als spontane ademhaling.

10.00

Angelique de Man Lees meer

Hypovitaminose op de IC

10.00 -
10.25 uur

IC & SEH


Angelique de Man is Intensivist in het Amsterdam UMC. Haar presentatie gaat over hypovitaminose op de IC.

Vitamines zijn essentieel voor Intensive Care patiënten door hun antioxidante en immuunsysteem ondersteunende werking. De plasmaconcentraties zijn vaak verlaagd bij IC-patiënten, met name bij een ernstige inflammatoir beeld. Het is onduidelijk of deze lage plasma vitamine-concentraties echte deficiëntie weerspiegelen of slechts een marker van ernstige ziekte zijn. Vitaminebepalingen zijn echter bewerkelijk en duur en worden niet dagelijks bepaald. De vitamine status is daarom bij de meeste IC-patiënten onbekend. De klinische praktijk, zowel nationaal als internationaal, is sterk wisselend wat betreft vitaminebepalingen en vitaminesuppletie bij IC-patiënten.

10.30

Koffie/thee pauze 10.30 - 10.55 uur

10.30 -
10.55 uur

11.00

Rens van de Weyer

Echo cor

11.00 -
11.25 uur

IC & SEH

11.30

Angelique de Man Lees meer

Sepsis, helpt vitamine C echt?

11.30 -
11.55 uur

IC & SEH

Angelique de Man is Intensivist in het Amsterdam UMC. Zij gaat het met jullie hebben over sepsis en Vitamine C. Geen IC-therapie heeft de laatste tijd in de media zoveel aandacht gekregen als de Marik-cocktail, waarbij vitamine C, thiamine en corticosteroïden gegeven worden aan patiënten met sepsis. Wat zijn de laatste inzichten? Gewoon doen vanwege lage kosten en weinig bijwerkingen, of de volgende farmacotherapeutische interventie die we kunnen afstrepen?

12.00

Lunchpauze 12.00 - 12.55 uur

12.00 -
12.55 uur

13.00

Rens van de Weyer

De cardiale patiënt met een acuut probleem

13.00 -
13.25 uur

IC & SEH

13.30

Henrik Endeman

Corticoïden bij ARDS

13.30 -
13.55 uur

IC & SEH

14.00

Igor Paulussen Lees meer

Innovaties in peri-operatieve zorg

14.00 -
14.25 uur

IC & SEH

Igor Paulussen is Clinical Research Scientist bij Philips Research en is daarnaast ook Master Physician Assistant in (Acute Zorg) anesthesiologie in het ETZ Tilburg.

Innovatie is van alle dag. Dagelijks komen er nieuwe medische toepassingen op de markt. Maar hoe komt zo’n nieuwe toepassing tot stand? Wat zijn de doorlooptijden? En vooral, in welke stadia kunnen medische zorg professionals input leveren? Igor neemt je mee in deze boeiende presentatie in het ontwikkelproces van nieuwe medische uitvindingen. Aan de hand van zijn ervaringen met verschillende ontwikkeltrajecten zal hij trajecten belichten vanuit zowel het perspectief van de ontwikkelaars als ook vanuit zorg professionals.

14.30

Koffie/thee pauze 14.30 - 14.55 uur

14.30 -
14.55 uur

15.00

Laura Buiteman Lees meer

Mechanical power bij beademing: wat is het en wat kun je ermee?

15.00 -
15.25 uur

IC & SEH

Laura Buiteman is Ventilation Practitioner in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Haar presentatie gaat over mechanical power. Wat is mechanical power, wat voor inzichten geeft het en is het bruikbaar in de praktijk? De theorie achter mechanical power zal worden toegelicht en zal worden aangevuld met de laatste inzichten.

15.30

Ingrid van der Meulen Lees meer

Spreken aan de beademing

15.30 -
15.55 uur

IC & SEH

Ingrid van der Meulen is Ventilation Practitioner in het Medisch Centrum Leeuwarden. Als patiënten langdurig beademd moeten worden zijn spierzwakte, verslikken en een delier veelvoorkomende problemen. Hoe fijn zou het zijn om de opname dragelijker te maken door deze patiënten een stem te geven en sliktraining aan te bieden terwijl ze nog afhankelijk zijn van de beademing? Ingrid zal haar jarenlange ervaring delen en laten zien dat het mogelijk is om hen een stem te geven!

Zaal INDIGO / VRK kids

08.00

Venticare Jury

Reanimatie Competitie Kinderen

08.00 -
15.00 uur

Zaal VIOLET / Ambulancezorg / SEH

09.30

Jan Hoefnagel Lees meer

Excited Delirium Syndroom

09.30 -
09.55 uur

Ambulancezorg & SEH

Jan Hoefnagel is Physician Assistant huisartsgeneeskunde i.o., Ambulance- & IC-verpleegkundige en voorzitter van V&VN Ambulancezorg. 

Het Excited Delirium Syndroom (EDS) is een heel bijzonder ziektebeeld. Het vraagt een tactische aanpak van de Ambulancezorg (en mogelijk MMT) en vervolgens een goede zorg in het ziekenhuis. In deze presentatie wordt ingegaan op de pathofysiologie en de handige weetjes in de zorg rondom EDS.

10.00

Henrik Endeman

WBC, CRP, PCT: verleden, heden of toekomst

10.00 -
10.25 uur

Ambulancezorg & SEH

10.30

Koffie/thee pauze 10.30 - 10.55 uur

10.30 -
10.55 uur

11.00

Patricia Gerritsen

Echo prehospitaal

11.00 -
11.25 uur

Ambulancezorg & SEH

11.30

Jochem van Ommen

Bloed in het brein

11.30 -
11.55 uur

Ambulancezorg & SEH

12.00

Lunchpauze 12.00 - 12.55 uur

12.00 -
12.55 uur

13.00

Miriam Moviat

De zure patiënt op de SEH, wat nu?

13.00 -
13.25 uur

Ambulancezorg & SEH

13.30

Mariëlle Driessen

Straat-ECMO

13.30 -
13.55 uur

IC & SEH

14.00

Jeroen Verwiel

Klinisch redeneren: hoe doe ik dat bij buikpijn?

14.00 -
14.25 uur

Ambulancezorg & SEH

14.30

Koffie/thee pauze 14.30 - 14.55 uur

14.30 -
14.55 uur

15.00

Hannah Brouwers

Too hot to handle

15.00 -
15.25 uur

15.30

Jeroen Verwiel

Klinisch redeneren: hoe doe ik dat bij hypotensie?

15.30 -
15.55 uur

Ambulancezorg & SEH

08.15 uur Ontvangst en registratie

Welkom met een kopje koffie/thee.


08.45 uur Bart Ramakers

Bart Ramakers is Internist-intensivist in het Radboudumc in Nijmegen en hij is voorzitter van Venticare. Hij zal deze mooie dag openen.


08.50 uur Rens van de Weyer

Wat rondgaat, komt rond
de fysiologie van de circulatie

Rens van de Weyer is Cardioloog-intensivist bij het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. In ons vak begint bijna alles met het begrip van de fysiologische processen in ons lichaam. De fysiologie van de circulatie is complex, daarom zullen we de basis ervan aan het begin van deze dag puntsgewijs doornemen. Als we snappen wat er is gebeurd, begrijpen we ook welke interventies wel of niet gaan helpen.


09.15 uur Heleen Lameijer 

Advanced Social Media Support
Hoe red ik een leven met behulp van Social Media?

Heleen Lameijer is SEH-arts in het Medisch Centrum Leeuwarden en lid van de Wetenschappelijke Raad van de Nederlandse Reanimatie Raad. Zij zal een boeiende presentatie verzorgen over dit dagelijkse beeld. Iedereen heeft een telefoon op zak en zit op Social Media. We twitteren, facebooken en instagrammen erop los. Maar wist je ook dat je er een leven mee kunt redden? Laat je verrassen en inspireren over de kracht van Social Media.


09.45 uur Cyril Camaro

The beat goes on
Mechanische complicaties na een infarct

Patiënten presenteren zich zelden met een diagnose. Op het moment dat iemand een hartinfarct heeft en de symptomen worden niet herkend dan kan het een tijd duren voordat hij/zij bij de cardioloog terecht komt. In die tijd is er een aanzienlijke kans dat er zich mechanische complicaties voordoen van het infarct. Cyril is interventiecardioloog in het Radboudumc in Nijmegen en zal aan de hand van casuïstiek de belangrijkste complicaties bespreken.


10.05 uur Jessica Workum

How to fix the pump?
de behandeling van de cardiogene shock  

Jessica Workum is Intensivist en farmacoloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Zij is veelzijdig en wij zijn trots dat zij spreker is op Venticare Live. Op een boeiende manier kan zij de problematiek bij de behandeling van cardiogene shock bespreken. Deze presentatie van Jessica mag je gewoon niet missen!


11.00 uur Annemieke Oude Lansing

Thriving, not just surviving
de voor- en nadelen van ECLS / INCEPTION?

Annemieke Oude Lansink is Internist-intensivist bij het UMC Groningen. Ook is zij bestuurslid bij Venticare en mede-auteur van de Praktische handleiding Water en zout. Er wordt continue onderzoek naar gedaan. ECMO/ECLS blijft een van de hot-topics binnen de Acute Zorg, ECMO wordt toegepast op de Spoedeisende Hulp en Intensive Care en in 2022 gaat het ook pre-hospitaal in Nederland worden ingezet. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van ECMO, wanneer heeft het zin en wanneer niet? Annemieke neemt je mee in alle keuzes rondom ECMO.


11.25 uur Rens van de Weyer

Shock Assessment
Swan Ganz, PICCO, ScVO2, waar kunnen we echt iets mee?

Voor de tweede keer zal Rens een presentatie verzorgen, nu over het onderwerp shock. Of je nu in de ambulance, op de Spoedeisende Hulp of op de Intensive Care of Medium Care werkt; we zijn dagelijks bezig met het meten van de circulatie. Moet er vocht bij? Heb ik vasopressie of inotropie nodig? Is het een probleem van het hart van de vaten? Gedurende deze presentatie worden aan de hand van casuïstiek een belangrijke parameters met jullie doorgenomen. Na deze kun je directe met praktische tips aan de slag.


11.50 uur Jasper Smit

Shock, do we POCUS?
Echo(cardio)grafie bij shock

Jasper Smit is als promovendus/ANIOS werkzaam op de Intensive Care in het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Hij doet wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden van ultrasound op de Intensive Care. Jasper neemt je mee in deze bijzondere en voor velen heel nieuwe wereld van ultrasound als nieuwe en efficiënte diagnostische modaliteit. Deze superinteressante presentatie mag je niet missen!


12.15 uur Mark van Vledder

HOTT
Traumatische Reanimatie

Mark van Vledder is chirurg in het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en MMT arts op de Lifeliner 2. HOTT is het acroniem dat gebruikt wordt bij een traumatische reanimatie. Maar hoe wordt het nu in Nederland toegepast in de praktijk, en wat moet ik ervan weten als acute zorgprofessional? Mark vertelt vanuit zijn eigen praktijk over hoe HOTT toegepast dient te worden en wat de uitkomsten zijn.


13.30 uur Erik Klompen

The subtle and not so subtle ECG signs
Ritmestoornissen

Erik Klompen is werkzaam als IC/CC-verpleegkundige in het Máxima Medische Centrum in Veldhoven. Als er IEMAND boeiend kan vertellen over ritmestoornissen is hij het wel. In elke dienst ziet hij wel iets nieuws en deelt hij zijn kennis: de leerlingen lopen met hem weg! Gegarandeerd praktisch. Lekker ritmestroken kijken, misschien wel in de vorm van een quiz. Kom kijken en doe je voordeel!


13.55 uur Hannah Brouwers

The bond between two friends
de invloed van beademing op de hemodynamiek

Hannah Brouwers is een ambitieuze IC/CC-verpleegkundige werkzaam in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Ze is gegrepen is door de machtige interactie tussen respiratie en hemodynamiek. In haar dagelijks werk ziet zij hoe je met beademing de circulatie zowel kan ondersteunen als ten gronde richten. Ze zal de soms wat weerbarstige theorie via casuïstiek vertalen naar praktische tips, waaraan je in geval van reanimatie echt iets aan hebt.


14.20 uur Astrid Hoedemaekers

Who will survive?
Koelen en prognose bepalen na reanimatie.

Astrid Hoedemaekers is werkzaam als Intensivist in het Radboudumc Nijmegen en is actief op het gebied van onderzoek naar de prognose na een reanimatie. En dit keer zijn de rollen omgekeerd. We gaan niet op zoek naar voorspellers van negatieve uitkomsten, maar jullie horen welke groep wél kans maakt op een goede uitkomst.


15.00 uur Timo de Raad

Resuscitation 2050
De toekomst van reanimatie.

Timo de Raad is Physician Assistant, Educator én bestuurslid Venticare. Toen wij geboren werden wist bijna niemand wat reanimeren was en nu 30-40 jaar later zijn wij in Nederland wereldkampioen reanimeren! Hoe kunnen wij de volgende stap zetten en wat zijn de volgende stappen om de uitkomst van reanimaties te verbeteren?

Kom luisteren naar een visie voor de toekomst en denk mee over hoe wij samen reanimeren in Nederland nog verder kunnen verbeteren. Samen maken wij het verschil.


15.30 uur Hans van Schuppen, Ruben Verlangen, Peer Schetters, René Boomars, Rámon Soer, Han Klomp

Finale Venticare Reanimatie Competitie RAV/Ziekenhuis
De beste twee team uit de voorronde maken uit wie zich winnaar van de VRC 2021 mag noemen. 

Finaleronde waarin alle deelnemers, die met regelmaat te maken krijgen met reanimatiesituaties, heel veel kunnen leren. Er worden veel direct bruikbare tips meegegeven. Het uiteindelijke doel is om de nieuwe richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad zichtbaar en concreet te maken. Het wedstrijd element maakt het spannend, welk team strijkt de eer op en gaat er uiteindelijk met de wisselbeker én de eerste prijs van € 1.000,- naar huis?


16.30 uur afsluiting met borrel en bekendmaking winnaar Venticare Reanimatie Competitie