De Rotomove is een makkelijk bedienbaar keerhulp systeem die toepasbaar is voor zowel ziekenhuizen (IC afdelingen) als verzorgings- en verpleegtehuizen. Het is het nu mogelijk om met beperkte inzet van verzorgend personeel én met minimale krachtinspanning patiënten te keren.

Patiënten van rug naar buik (en andersom) keren hoeft voor verplegend personeel niet langer een zware fysieke belasting te zijn. Tebulo Medical Systems uit Alkmaar ontwikkelde de eenvoudig bedienbare keerhulp Rotomove. Deze zorginnovatie kan in ziekenhuizen en verzorgings- en verpleeghuizen worden gebruikt. Met als voordelen minder personele inzet en minder kans op lichamelijke problemen bij personeel en patiënten. De Rotomove is door Tebulo in samenwerking met het Erasmus MC in Rotterdam ontwikkeld.  

Voor het keren van patiënten op bijvoorbeeld een intensive care zijn minimaal 4 verpleegkundigen en één arts nodig. Die werken op basis van een omkeerprotocol waarin alle te verrichten handeling gedetailleerd beschreven staan. Het keren van een patiënt verg veel logistieke inzet, zorgt voor een zware lichamelijke belasting en is een tijdrovende bezigheid.  

Bij gebruik van een Rotomove kunnen patiënten door 2 verpleegkundigen en één arts worden gekeerd en dat duurt slechts enkele minuten. Van een zware fysieke belasting voor het personeel is geen sprake meer en de patiënt heeft baat bij het zo rustig en gecontroleerd mogelijk keren van het lichaam en een zo stabiel mogelijke hemodynamica. Tegelijk met het keren van de patiënt wordt ook een schoon onderlaken geplaatst.

Tebulo Medical Systems heeft een jaar aan de gepatenteerde en gecertificeerde zorginnovatie gewerkt. CEO-René van Voorst: ‘We ontwikkelden in die periode vier prototypes. Het Erasmus MC uit Rotterdam heeft daar op de intensive care mee gewerkt. Op basis van hun voor ons waardevolle inzichten en praktijkervaringen zijn we tot een definitieve versie van de Rotomove gekomen. We kwamen er al snel achter dat elk ziekenhuis een eigen omkeer-protocol heeft. De grootste uitdaging was om de Rotomove daar eenvoudig in te implementeren.’

De praktijk heeft volgens René van Voorst uitgewezen dat de Rotomove het personeel en de patiënten fysiek sterk ontlast: ‘Los van het feit dat er bij het keren veel minder handen aan het bed nodig zijn voorkom je een vaak forse fysieke belasting die bij verplegenden en soms ook patiënten tot blessures leidt. Het abrupt moeten omkeren is voor niemand een pretje. Met de Rotomove verloopt dat proces sneller en soepeler.’

Het zijn tot nog toe vooral op zorginnovatie gerichte ziekenhuizen die belangstelling voor de Nederlandse vondst hebben getoond. In navolging van het Erasmus MC uit Rotterdam meldden zich diverse andere ziekenhuizen. Ook vanuit Duitsland en België is er interesse getoond. Tebulo Medical Systems richt zich volgens René van Voorst ook op verpleeg- en verzorgingshuizen: ‘Het project begon voor ons met de corona-ellende en toenemende werkdruk op de ic’s. Toen we dát zagen, zijn we met alle innovatiekracht die we hebben aan de slag gegaan en ontwikkelden we de Rotomove. Die kan uiteraard ook in verpleeg- en verzorgingshuizen zorgen voor meer efficiëntie en betere arbeidsomstandigheden voor het personeel.’    

Wil je een demonstratie of meer weten over Rotomove? Vul dan onderstaande gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.


Tebulo Medical Systems

Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht