Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bij het aanmelden ga je akkoord met onze Privacy Policy
Doelstelling
Doel van dit critically appraised topic (CAT) is om te onderzoeken of de aanwezigheid van familieleden tijdens een reanimatie minder klachten van posttraumatische stress (PTSS) veroorzaakt in vergelijking met familieleden die niet aanwezig zijn.
P: Familieleden
I: Aanwezig bij reanimatie van familielid op ICU
C: Niet aanwezig bij reanimatie van familielid op ICU
O: Posttraumatische stress
Methode
Systematisch literatuuronderzoek (januari 2015) in PubMed onder begeleiding van een informatiespecialist. Exclusiecriteria: gereanimeerde kinderen, enquêtes onder verpleegkundigen of onderzoek ouder dan vijf jaar. De onderzoeken zijn beoordeeld met de Cochrane checklist.
Resultaten
De search leverde 44 titels op. Twee artikelen, gebaseerd op één gerandomiseerde onderzoek (RCT) in Frankrijk, bleken geschikt en zijn gebruikt voor de CAT (2,3). De reanimaties vonden plaats bij patienten thuis, op straat of op de SEH. Interventiegroep n= 266: structureel de mogelijkheid bieden om aanwezig te zijn bij reanimatie van een familielid, met geprotocolleerde begeleiding. Controlegroep n=304: niet structureel de mogelijkheid bieden om aanwezig te zijn en geen geprotocolleerde begeleiding. Uitkomsten: symptomen van PTSS 90 dagen en één jaar na reanimatie.
90 dagen:
N=233 uit de interventiegroep en n=242 uit de controlegroep hebben het onderzoek voltooid. PTSS interventiegroep: 64(27%) vs. PTSS controlegroep: 90(37%), p= 0.01. N=342 familieleden hebben de CPR bijgewoond (interventiegroep + controlegroep). Bij n=289 familieleden (aanwezig) en bij n=186 familie-leden (afwezig) is het onderzoek afgerond. Aanwezig: 78 (27%) PTSS. Niet aanwezig: 76 (41%), p= 0.01
Een jaar:
N=198 familieleden in de interventiegroep en n= 210 familieleden in de controlegroep hebben het onderzoek voltooid. PTSS interventiegroep 39(20%) vs. controlegroep 67(32%), p= 0.01. Eén jaar na reanimatie was er geen significant verschil in PTSS tussen wel of niet aanwezig.
Conclusie en aanbevelingen
Uit onderzoek blijkt dat familieleden drie maanden na het bijwonen van CPR door ambulancepersoneel in thuissituatie, op straat of op de SEH minder klachten hebben van PTSS.
Familieleden moeten structureel het aanbod krijgen om een reanimatie bij te wonen en de begeleiding hiervan moet geprotocolleerd worden. Er is geen literatuur over het bijwonen van een reanimatie op de ICU.
Referenties
- Sammy L, ` Attitudes of ED staff to the presence of family during cardiopulmonary resuscitation: a Trinidad and Tobago perspective` (2012)
- Jabre, P., Belpomme, V., Zoulay, E., et al `Family presence during cardiopulmonary resuscitation`(2013)
- Jabre, P., Tazarourte, K., Azoulay, E., et al `Offering the opportunity for family to be present during cardiopulmonary resuscitation: 1 year assessment`(2014),