Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bij het aanmelden ga je akkoord met onze Privacy Policy
Van januari tot en met augustus kondigden de Amsterdamse ziekenhuizen in totaal bijna 2800 keer een tijdelijke stop af voor een SEH. Dat is een stijging van ongeveer 40 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit de resultaten van het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen). Er is een gebrek aan SEH-verpleegkundigen en de werkdruk is te hoog. Hierdoor sluit elf keer per dag in Amsterdam tijdelijk een SEH, een EHH of shockroom-traumakamer. Nieuwe patiënten moeten ergens anders hulp zoeken. De patiënten die er al zijn, worden wel geholpen.
Volgens Ties Eikendal,voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA), is er een duidelijke stijgende trend te zien in Nederland. ?Steeds meer Acute Zorg medewerkers gaan ander werk zoeken. De SEH-medewerkers die er nu nog zijn, moeten duurzaam ingezet worden.? De aandacht verslappen is geen optie, volgens Eikendal. Hij vindt ook dat ziekenhuizen zich moeten realiseren wat ze aan gespecialiseerde professionals in huis hebben. ?Zorgspecialisten moeten geholpen worden om vitaal te blijven en het werk moet interessant gehouden worden. Zo kunnen SEH-medewerkers toch met plezier werken ondanks de drukte.?
Er zijn initiatieven om de drukte op de hoofdstedelijke SEH?s te verlichten. Zo kunnen ouderen die Acute Zorg nodig hebben nu ook terecht bij de eerstelijnszorg. Dit moet de druk op de SEH op de korte termijn verlagen. Ook de modernisatie van het Acuut Zorgportaal moet zorgen voor actuele informatie voor de Ambulancemedewerkers zodat zij snel kunnen handelen. Ook zijn er meer opleidingsplaatsen. Dit moet op de lange termijn de druk verlagen.