Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bij het aanmelden ga je akkoord met onze Privacy Policy
De dood van een geliefde op de SEH komt vrijwel altijd onverwachts. Sinds twee jaar bestaat er nabestaandenzorg op de SEH in het Maastricht UMC+.
SEH-arts Katrien Adriaenssens coördineert dit voor de nabestaanden van patiënten die zijn overleden op de SEH in het ziekenhuis in Maastricht. Ze vind het belangrijk dat mensen die een geliefde verliezen op de spoed later gehoord worden en antwoorden krijgen op al hun vragen. Adriaenssens hoopt op deze manier dat ze deze mensen wat verlichting kunnen brengen in hun verdriet. Daarnaast sturen ze een handgeschreven condoleancekaartje naar de familie en krijgen ze na zes weken een brief thuisgestuurd met een uitnodiging voor een nabestaandengesprek met een SEH-arts en (indien gewenst) een geestelijke verzorger. Hiervan wordt door zo’n vijftien procent van de gevallen gebruik gemaakt. Mensen die niet willen langskomen, kunnen eventueel via een videoverbinding het gesprek aangaan. Als mensen geen gesprek hoeven, kunnen de Acute Zorgprofessionals ook aanvullende informatie of adviezen aanbieden.
Adriaenssens merkt dat nabestaanden vaak meer informatie willen over de laatste momenten van hun dierbare en wat precies de doodsoorzaak is geweest. Maar ook praktische zaken, zoals ziekenhuiskosten of een obductieverslag. Voor de SEH-arts zelf zijn de gesprekken waardevol omdat het fijn is het verhaal achter de patiënt te horen, en terug te krijgen hoe dankbaar mensen zijn voor het werk dat de verpleegkundigen en artsen doen.
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer tien procent van de nabestaanden vastloopt in de rouw van een overledene. Wanneer dit op de SEH gebeurt kan dit oplopen tot vijftig procent van de nabestaanden. Daaruit maakt Adriaenssens op dat nazorg erg belangrijk is.