Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bij het aanmelden ga je akkoord met onze Privacy Policy
Wat is essentieel voor een goede implementatie?
Auteur: Margo van Mol, Carola Schol
Veel IC-afdelingen stimuleren het actief bijhouden van een dagboek tijdens de IC-opname. Dit dagboek kan variëren van een eenvoudig notitieblok tot een uitgebreide map met informatiefolders en een mooi vormgegeven schrift om de gebeurtenissen gedurende de IC-opname vast te leggen. Het dagboek is bewezen effectief in het verwerken van de impact van een ernstige ziekte op het leven van voormalig IC-patiënten en hun familie.
Een digitale versie van het dagboek biedt extra mogelijkheden. Op elk moment en vanaf elke locatie met toegang tot internet kun je in een digitaal dagboek te lezen of schrijven. Het toevoegen van foto’s aan het verhaal, het betrekken van meerdere naasten en professionals, en het bieden van sociale steun dragen bij aan een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Ondanks deze voordelen van een digitaal dagboek kan de implementatie in de dagelijkse praktijk van het IC-team uitdagend zijn. Inzicht in de bevorderende en belemmerende factoren is essentieel om een passende implementatie strategie te ontwikkelen
Doel van de studie
Het verkennen van de bevorderende en belemmerende factoren voor de implementatie van een digitaal IC-dagboek vanuit het perspectief van IC-professionals, voormalig IC-patiënten en hun familieleden.
Methode
Er werd gebruik gemaakt van een kwalitatief onderzoeksontwerp. In de periode van oktober 2022 tot april 2023 zijn vijf focusgroep interviews gehouden met IC-professionals (n = 32, waarvan het merendeel verpleegkundigen) op vier verschillende Nederlandse IC-afdelingen. Daarnaast zijn er tien individuele of dubbele interviews afgenomen met voormalig IC-patiënten en hun familieleden.
Lees hier meer over de analyse methoden.
Essentiële bevorderende en belemmerende factoren
Volgens IC-professionals is een gebruikersvriendelijke interface belangrijk bij de introductie van een digitaal dagboek. Daarnaast hechten zij waarde aan toegankelijkheid, een eenvoudig inlogproces, uitgebreide training en feedback van voormalig IC-patiënten en familieleden. Betrokkenheid bij het schrijven in het dagboek werd door IC-professionals als een belemmering gezien. Daarentegen werd de betrokkenheid van professionals bij dagboekaantekeningen zeer gewaardeerd door IC-patiënten en familieleden. Het delen van dagboekfragmenten met andere naasten gaf ambivalente resultaten; zowel een waardevolle verbinding als mogelijke privacy issues.
Conclusie
Dit onderzoek geeft inzicht in de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de implementatie van een digitaal IC-dagboek. Opvallend is dat sommige factoren zowel bevorderend als belemmerend zijn. Hoewel het gebruik van een dagboek van grote meerwaarde kan zijn in het herstel en emotioneel verwerken van een IC-opname voor patiënten en hun familie, vraagt de inpassing van een digitale interventie een zorgvuldige voorbereiding en voortdurende ondersteuning in het werkproces van IC-verpleegkundigen.
Implementation of a digital diary in the intensive care unit; understanding the facilitators and barriers: A qualitative exploration, Carola M.A. Schol, Margo M.C. van Mol, Elke Berger, Crista Leerentveld, Diederik A.M.P.J. Gommers, Erwin Ista. Australian Critical Care 2024
Klik hier voor het volledige artikel