Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bij het aanmelden ga je akkoord met onze Privacy Policy
Doel
Het ontwikkelen en valideren van een Europese vragenlijst (EuroQ2) voor het evalueren van de ervaringen van familieleden gericht op de kwaliteit van zorg aan IC patiënten. Een kwantitatieve validatie.
Methode
Dit onderzoek is opgezet in Nederland(NL) en Denemarken(DK). Voorstudies:
1) Interviews met familieleden (DK)
2) Ontwikkeling van een vragenlijst gebaseerd op de FS-ICU (Canadese vragenlijst naar familie tevredenheid op de IC) en de QODD (Amerikaanse vragenlijst naar de kwaliteit van zorg rondom het overlijden), literatuur en interviews
3) Kwalitatieve validatie in NL en DK.
De vragenlijst is ontwikkeld in twee versies; een voor familieleden van patiënten ontslagen van de IC en een voor familieleden van patiënten overleden op de IC (identiek, maar laatste met een extra sectie over einde levenszorg). De patiënten moeten minimaal 48 uur op de IC worden behandeld voor de familie wordt gevraagd voor deelname, max 3 familieleden per patiënt mogen deelnemen. De vragenlijst wordt 3 weken na ontslag / overlijden verstuurd. Bij geen reactie wordt er telefonisch contact opgenomen. Huidige studie: Eerste deel van de kwantitatieve validatie met 100 familieleden (50 NL en 50 DK). Bij iedere vraag wordt gevraagd naar relevantie en begrijpelijkheid. Het onderzoek omvat ook een test-retest en aanvullende vragen met betrekking tot posttraumatische stress, angst en depressie.
Resultaten
Tot nu toe hebben 57 familieleden van 46 patiënten gereageerd, hiervan waren 41 familieleden van ontslagen patiënten en 16 van op de IC overleden patiënten. De gemiddelde ligduur op de IC was 9.9 dagen (1.5-33.6). De respons was 88%. De meeste familieleden waren partners (42%) of kinderen (47%), gemiddelde leeftijd 54 (22-88). Mediaan 96% van de vragen werden als relevant beoordeeld en 97% als begrijpelijk. Het floor effect was 0 (0-5) en het ceiling effect 39 (19-58). Er was eigenlijk geen missende data, 0% (0-6). Tot nu toe hebben 12 familieleden 2 keer gereageerd met een gemiddelde gewogen kappa van 0.64 (0.34-0.86) voor overeenkomst.
Conclusies
De meeste vragen van de EuroQ2 werden relevant en begrijpelijk gevonden, wat een hoge face en content validiteit gaf. Het plafond effect was hoog, maar wel vergelijkbaar met soortgelijke instrumenten en er was weinig missende data. De agreement was goed. Alle vragen die geen 100% scoren worden opnieuw bekeken en eventueel aangepast aan de opmerkingen. Na deze aanpassingen zal de volgende fase van deze kwalitatieve validatie plaats vinden, deze omvat 1000 familieleden (500 van 10 IC?s in NL en DK). Hierna wordt de vragenlijst uitgezet in meerdere Europese landen.