Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bij het aanmelden ga je akkoord met onze Privacy Policy
Door de dominantie van ‘mannelijke’ kwaliteiten in de zorg, worden ‘vrouwelijke’ werkwijzen nog steeds ondergewaardeerd. Meer genderdiversiteit in medische teams is beter voor de kwaliteit van de zorg, voor de professionals en voor de patiënt.
Historisch gezien worden bepaalde kwaliteiten aan iemands gender toegekend. Zo zouden vrouwelijke artsen meer gericht zijn op de patiënt, meer empathisch zijn, beter communiceren en minder risico’s nemen. Mannelijke kwaliteiten zijn bijvoorbeeld objectiviteit en daadkracht. Maar die kwaliteiten zijn lang niet altijd afhankelijk van iemands gender. Mannen kunnen net zo goed empathisch zijn en vrouwen daadkrachtig.
Onderwaardering
Hoogleraar professional performance van artsen (Amsterdam UMC) Kiki Lombarts en internist en hoogleraar Abraham Verghese (Stanford University) bekeken tientallen studies over de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke zorgprofessionals en patiënten. Uit dit onderzoek concluderen zij dat door de dominantie van ‘mannelijke’ kwaliteiten in de zorg, ‘vrouwelijke’ werkwijzen nog steeds worden ondergewaardeerd.
Zo geleerd
Recente studies tonen wel aan dat veel vrouwen ánders werken. Zo communiceren ze bijvoorbeeld beter. Vrouwelijke patiënten zijn vaak een stuk beter af bij vrouwelijke artsen, terwijl mannelijke patiënten bij zowel vrouwelijke als mannelijke artsen een even goede uitkomst hebben. Hoe dat komt, is niet duidelijk. Verder komen vrouwen tijdens hun medische carrière meer hindernissen tegen dan mannen. Dat ligt even veel aan vrouwen als aan mannen. Ze houden de masculiene cultuur in stand, omdat ze geleerd hebben dat het zo hoort.
Andere minderheden
In een team met meer vrouwen, behandelen ook de mannelijke artsen vrouwen beter. Dat geldt eveneens voor andere minderheden. Alle artsen zullen mensen uit diverse minderheidsgroepen beter behandelen, wanneer er meer genderdiversiteit is binnen het team. De gezondheidszorg zou in zijn totaliteit dus meer aandacht moeten hebben voor het genderdiverse perspectief, aldus de wetenschappers.
Nieuwsbrief 12 april 2022