Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bij het aanmelden ga je akkoord met onze Privacy Policy
Het medicijn Nirsevimab moet voorkomen dat baby’s ernstig ziek worden of overlijden aan een infectie met het RS-virus. Vooral kinderen jonger dan één jaar gaan hier profijt van hebben.
Minder snel op de IC
Volgens Jos van Woensel, hoogleraar Pediatrische Intensive Care in het Amsterdam UMC voorkomt het middel niet dat kinderen het RS-virus krijgen, maar wel dat ze daardoor op de IC belanden. “Bijna negen op de tien kinderen raken voor hun tweede jaar besmet met het RS-virus. In de meeste gevallen leidt dit tot een (flinke) verkoudheid. Een klein deel raakt zo ziek dat ze wel in het ziekenhuis belanden.” Jaarlijks komen ongeveer 100 tot 150 kinderen met het RS-virus op de IC terecht. Daarbij moet wel gezegd worden dat de zorg in Nederland erg goed is. In andere (armere) landen is de impact groter en sterven duizenden kinderen aan de gevolgen van het virus.
Goed vaccin-alternatief
Het nieuwe middel is bewezen veilig en effectiever dan het al bestaande middel Palivizumab. Nirsevimab hoeft maar eens in de drie maanden worden ingespoten, terwijl dat bij Palivizumab maandelijks moest. RIVM-viroloog Adam Meijer is enthousiast over de ontwikkelingen. “Daar zullen vooral kinderen in hun eerste levensjaar van profiteren.” Hij hoopt dat in het vervolg alle kinderen het vaccin krijgen in de periode tussen hun geboorte en het eerstkomende RS-seizoen. De ingespoten antistoffen werken drie maanden, daarna is de bescherming voorbij. Omdat het risico op complicaties na een RS-besmetting het hoogst is in het eerste levensjaar, is dit middel een goede optie voor deze groep, zegt Meijer.
Verschillende potentiële vaccins zitten momenteel in testfases. Meijer hoopt dat er binnen vijf jaar een RS-vaccin op de markt komt.
Nieuwsbrief 3 oktober 2022