Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bij het aanmelden ga je akkoord met onze Privacy Policy
Doelstelling/probleemstelling
Het uitbrengen van een advies omtrent de toepassing en de haalbaarheid van muziektherapie voor de pasgeborene met als doel het bevorderen en ondersteunen van het comfort en de ontwikkeling van de pasgeborene op de afdeling Neonatologie.
Methoden/aanpak
Na een literatuuronderzoek is een haalbaarheidsonderzoek opgezet. Hiervoor zijn 27 sessies uitgevoerd bij 13 kinderen (>28 wkn GA) op de neonatologie. De sessie moest aan bepaalde voorwaarden voldoen:het geluidsniveau mocht max 65 dB zijn, de zwangerschapsduur >28 wkn en het ritme tussen 60 tot 80 beats per minuut (overeenkomend met ouderlijke hartslag).
Deze sessies werden uitgevoerd door een muziektherapeut. Deze sessies van maximaal 20 minuten, vonden plaats tijdens het buidelen en werden opgebouwd uit verschillende elementen zoals zingen en het gebruik van instrumenten. De kind reactie werd door middel van video opgenomen. Klinische parameters werden voorafgaand, tijdens en daarna geregistreerd. Ervaringen van ouders en verpleegkundigen werden geëvalueerd door middel van een vragenlijst
Resultaten
Pilotsessies
Uit deze, niet gerandomiseerde, observaties bleek dat de positieve effecten met name op het gebied van fysiologische stabiliteit en comfort optraden. Het merendeel van zowel de ouders als verpleegkundigen reageerden positief (Krab, 2014), zoals bleek uit de evaluaties.
Conclusie
Muziektherapie blijkt een haalbaar, wenselijke en uitvoerbare interventie, mits er bij de toepassing van muziektherapie voldaan is aan specifieke voorwaarden. (Neal & Lindeke, 2008). Met de kennis over het gehoor van de premature pasgeborene, kan muziektherapie verantwoord worden toegepast vanaf 28 weken zwangerschapsduur en een waardevol onderdeel zijn in de zorg voor de pasgeborene en zijn ouders.