App helpt ambulanceprofessionals met traumazorg

helikopter-1

Van de zwaargewonde patiënten moet 90 procent direct naar een traumacentrum worden vervoerd. Met gemiddeld 70 procent wordt deze 'multitraumanorm' nu niet gehaald. Dat moet binnen twee jaar veranderen. Onder meer met de Trauma Triage App.  

In 2021 zijn bijna 1.500 zwaargewonde patiënten niet naar een traumacentrum gebracht, terwijl dat wel nodig was. Dat de norm van 90 procent nog niet wordt gehaald heeft vaak te maken met de afstand naar het traumacentrum. Volgens het Zorginstituut moeten er duidelijke afspraken komen over wel of geen tussenstops bij een ziekenhuis op de route. Verder moet het ambulanceteam goede ondersteuning krijgen van het traumacentrum. Dat kan bijvoorbeeld met een videoverbinding. De rol van de traumaheli bij het vervoeren van patiënten moet ook worden onderzocht.

Nog een reden voor het niet halen van de norm: op straat is het lastig om te bepalen hoe ernstig de verwondingen zijn. Hiervoor heeft UMC Utrecht de Trauma Triage App (TTapp) ontwikkeld. Die helpt ambulanceprofessionals om vast te stellen of een patiënt naar een traumacentrum moet, waar altijd een traumachirurg aanwezig is. Uit de praktijk blijkt dat door gebruik van de app meer patiënten in het juiste ziekenhuis terechtkomen. Verder moeten ziekenhuizen een betere terugkoppeling geven aan de ambulancemedewerkers, zodat zij daarvan kunnen leren.

Het Zorginstituut verwacht dat in 2023 gemiddeld 80 procent van alle zwaargewonde patiënten direct naar een traumacentrum wordt gebracht. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle zorgregio's voldoen aan de multitraumanorm. 

Nieuwsbrief 17 april 2023

Met zorgcoördinatie patiënten sneller de juiste zo...
Gemeenten voorzien grote gevolgen bij sluiting SEH...

Gerelateerde artikelen