Coronanepnieuws niet beter herkenbaar door zorgprofessionals

NB-22-maart-21-Nepnieuws

Duits onderzoek wijst uit dat een analytische blik belangrijker is dan medische voorkennis om fake news over corona te herkennen.

Aan de studie deden ruim 2000 mensen mee. De groep bestond uit: 1457 studenten, onder wie 208 geneeskundestudenten, en 367 hoogopgeleide niet-medische professionals en 213 zorgprofessionals. Deze deelnemers kregen acht coronanieuwsberichten voorgelegd en moesten bepalen of dit een echte of gemanipuleerde versie was.

Randomisatie bepaalde of de deelnemer een echte of een gemanipuleerde versie van een nieuwsbericht te zien kreeg. Een vorm van nepnieuws was bijvoorbeeld de bewering omkeren, zoals 'mannen zijn kwetsbaarder voor het coronavirus' veranderen in 'vrouwen zijn kwetsbaarder'. Een andere vorm was overdrijving door bijvoorbeeld de deskundigheid te verhogen van degene die de bewering deed. De onderzoekers namen ook andere relevante factoren mee, zoals confirmation bias – de invloed van eigen overtuigingen op het aannemen of verwerpen van informatie.

Dit alles leidde tot de conclusie dat zorgverleners coronanepnieuws niet beter herkenden dan studenten of hoogopgeleide niet-medische professionals. En dat dus ook medisch hoogopgeleiden zich in nepnieuws kunnen vergissen.

Nieuwsbrief 22 maart 2021 

Dank!
Baby’s met SMA worden behandeld met nieuwe genther...

Gerelateerde artikelen