Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bij het aanmelden ga je akkoord met onze Privacy Policy
Margo van Mol en Mark van den Boogaard zijn beiden wetenschapper en voormalig IC-verpleegkundige. Signalen dat de gevolgen van de eerste golf COVID-19 voor IC-verpleegkundigen enorm zouden zijn, waren er al volop. Officiële cijfers ontbraken. Daarom sloegen zij de handen ineen. De resultaten van hun onderzoek zijn nu bekend.
Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de mentale gezondheid van de Nederlandse IC-verpleegkundigen, vertelt Van Mol. “De langetermijngevolgen van de coronapatiënten werden gemonitord, maar de IC-verpleegkundigen werden over het hoofd gezien. We vonden de vermoeidheid en de vitaliteit van deze verpleegkundigen erg belangrijk om te meten, maar wilden ook weten of er IC-verpleegkundigen met een burn-out of klachten van angst of depressie rondliepen.” Er werden enquêtes uitgezet onder IC-verpleegkundigen in heel het land. “Dat leverde een storm aan reacties op”, vult Van den Boogaard aan. “We kregen 800 beantwoorde vragenlijsten terug en dat is een substantieel deel van de IC-verpleegkundigen in Nederland. Dat materiaal gaf ons een goed uitgangspunt voor de studieresultaten.”
De resultaten waren niet geheel onverwacht, maar toch opmerkelijk, volgens Van den Boogaard. “27 procent van de IC-verpleegkundigen ervaarde symptomen zoals angst, bijna 19 procent gevoelens van depressie en een op de vijf had last van een posttraumatische stressstoornis. Daarnaast gaf een opmerkelijk aantal aan te twijfelen of dit werk wel voor hun bestemd is.” Met deze resultaten wordt bevestigd wat er al die tijd al in alle media te horen was, vervolgt Van Mol. ”We wisten onofficieel dat tijdens de eerste COVID-golf de stress erg hoog was, maar uit de resultaten bleek dat dit nog hoger was dan verwacht. Ook werd gelukkig duidelijk dat dit voor een groot deel al hersteld is, hoewel de mate van stress nog altijd niet op het zelfde niveau is zoals vóór de komst van het virus.”
De wetenschappers verwachten dat de situatie – nu de coronacrisis nog niet voorbij is – niet veel verbeterd zal zijn. Van den Boogaard: ”Je kunt je batterij herladen, maar de rustperiodes tussen de coronagolven waren te kort om weer volledig op te laden. Ik verwacht dat een groot aantal verpleegkundigen nog altijd last heeft van dezelfde klachten.” Een vervolg op deze studie is daarom ook essentieel, zegt Van Mol. ”Het zou goed zijn om het nog een keer te kunnen meten, door deze enquête nog eens uit te zetten. We hebben de derde golf inmiddels gehad en we horen van collega’s dat de rek er nu wel echt uit is. Het is belangrijk om te kijken naar hoe de IC-verpleegkundigen hierin gesteund kunnen worden. Wat vinden zij zelf belangrijk? En hoe kunnen de werkomstandigheden verbeterd worden?” Van den Boogaard onderstreept dit. “We hebben handvatten opgesteld voor IC-managers, zodat ook zij de verpleegkundigen kunnen ondersteunen.”