Familiebegeleiding rondom een Intensive Care-opname

verpleegkundig-onderzoek-VM

Een opname op de Intensive Care (IC) is een ingrijpende en emotionele gebeurtenis, voor zowel de patiënt als zijn/haar naasten. Kenmerkend is dat de zorg zich met name richt op de patiënt. Familieleden of naasten van de patiënt kunnen echter ook problemen ontwikkelen.

Deze problemen zijn onder meer: slaapproblematiek, stress, angst, posttraumatische-stressstoornis (PTSS) en depressieve klachten. Twee derde van de naasten die een patiënt op de ICU bezoeken, hebben symptomen van angst of depressieve gevoelens gedurende de gehele opname. Naar schatting blijven deze symptomen problemen bij 33-69% van de naasten gedurende zes maanden na de ICU opname van een familielid aanhouden. De Society of Critical Care Medicine stelde naar aanleiding van deze symptomen van o.a. angst en stress en bevindingen een nieuwe verzamelnaam op, genaamd het postintensive-care-syndroom voor familie (PICS-f). PICS-f verwijst naar de acute en chronische gezondheidsproblemen van familieleden of naasten van de patiënt op zowel lichamelijk, cognitief en psychisch vlak. 

Lees het gehele artikel over het Verpleegkundig onderzoek in het juni/julinummer van het Venticare Magazine. Abonnement via: https://venticare.nl/magazine-edities/magazine/11.html

Het onderzoek kun je downloaden vanuit onderstaande pdf.V&VN-IC en NVIC brengen advies IC-capaciteit uit
Subsidie voor behandeling hersenschade prematuren

Gerelateerde artikelen