Geen meerwaarde ECMO bij OHCA

ECMO2

Inzet van de ECMO bij patiënten met een OHCA (Out-of-Hospital sudden Cardiac Arrest), levert geen verbetering van de overlevingskansen. Anders dan in eerdere onderzoeken is er geen verschil gevonden in de overleving met een goede hersenfunctie.  

Na eerdere studies bleken de resultaten van de inzet van de ECMO tijdens OHCA positief. Deze eerdere studies vonden echter plaats bij één Amerikaans ziekenhuis dat helemaal ingericht is op deze specifieke zorg, aldus hoofdonderzoeker intensivist Marcel van de Poll van het Maastricht UMC+. "De vraag was of we ook goede resultaten halen in de zorgdrukte van alle dag. Op een SEH waar ook neurologie en verkeerstrauma's voorkomen."

Vorig jaar werd in tien Nederlandse ziekenhuizen de inzet van de ECMO geanalyseerd en of het op grote schaal tot betere uitkomsten zou leiden. Terwijl de patiënt in de ambulance onderweg naar het ziekenhuis was, werd geloot of er met de ECMO behandeld zou worden of niet. Van de Poll: "Er werd geen verschil gevonden tussen de beide groepen in de overleving met een goede hersenfunctie. Het is geen uitkomst waar we op hoopten, maar uiteindelijk zal het bijgedragen aan de doelmatigheid van zorg." 

Nieuwsbrief 6 februari 2023

Bonden en NVZ botsen tijdens cao onderhandelingen
Bonden dagvaarden Staat om long covidregeling zorg...

Gerelateerde artikelen