Groter risico zwangerschapscomplicaties bij zwaar werk

zwangere-buik-3

Zwangere vrouwen die fysiek zwaar werk verrichten met onregelmatige of lange werktijden lopen meer risico op vroeggeboortes of andere complicaties. Zwangere verpleegkundigen lopen dit risico ook.  

Dat concludeert arts-onderzoeker en bedrijfsarts Monique van Beukering die binnenkort promoveert op dit onderwerp. Geregeld drie uur of langer staan, vijf tot tien kilo of meer tillen of ander lichamelijk inspannend werk. Dit zijn enkele voorbeelden van lichamelijk belastend werk die de kans op onder meer vroeggeboorte verhogen. "Tien op de honderd gezonde zwangere vrouwen met een zware baan krijgt hiermee te maken", aldus Van Beukering. "Zwangeren die meer dan veertig uur werken, lopen dezelfde risico's."

Bezoek bedrijfsarts
Vroeggeboorte is de belangrijkste oorzaak voor het overlijden van pasgeboren baby's en een grote veroorzaker van blijvende handicaps. "Daarom zijn er richtlijnen en wetten opgesteld, maar bij de helft van de zwangere vrouwen worden deze niet toegepast. Bij meerlingzwangerschappen is dat bijna 60 procent." Van Beukering pleit ervoor dat iedere zwangere door de werkgever verwezen wordt naar de bedrijfsarts om preventief de risico's van het werk te bespreken. Nu, zo is de ervaring van Van Beukering, is zo'n verwijzing vaak te laat en komen vrouwen pas bij klachten bij de bedrijfsarts. 

Nieuwsbrief 13 december 2022

Ophoging nieuwe IC-opleidingsplekken
Toename patiënten SEH na middelengebruik in verkee...

Gerelateerde artikelen