Helft van patiënten ondervinden gevolgen na IC-opname

monitor-ic

50 procent van voormalig Intensive Care-patiënten heeft een jaar na hun opname nieuwe lichamelijke, mentale en/of cognitieve klachten.

 De meest voorkomende fysieke klachten die worden aangegeven zijn vermoeidheid, verminderde conditie en stijfheid in de gewrichten. Een deel van de patiënten kampt ook met mentale klachten en ruim 12 procent heeft cognitieve problemen zoals geheugen- en concentratieproblemen. 40 procent geeft aan dat ze door de klachten minder zijn gaan werken, nog steeds met ziekteverlof zijn of zelfs hun baan hebben opgegeven. Er zijn duidelijke verschillen tussen patiëntengroepen. Zo ondervinden patiënten die na een spoedoperatie opgenomen worden op de IC vaak gezondheidsproblemen. Patiënten die na een geplande operatie op de IC komen, geven juist aan dat hun gezondheid is verbeterd. Ook werd duidelijk dat patiënten die vóór opname al een slechtere gezondheid hadden vaak ook slechtere uitkomsten hebben. Mannen en hoger opgeleide patiënten hebben een lager risico op klachten een jaar na de opname.

Dit alles blijkt uit het MONITOR-IC onderzoek. Dit is een studie die de gevolgen meet van IC-zorg. Het project loopt onder leiding van het Radboudumc en verschillende ziekenhuizen doen hieraan mee. Tijdens het onderzoek monitoren zij de gezondheid van 2345 ex IC-patiënten met vragenlijsten tot vijf jaar na hun opname. 

Nieuwsbrief 22 februari 2021

Anafylactische reactie zeldzaam na coronavaccinati...
Sensor ontwikkeld voor zuurstofsaturatie bij prema...

Gerelateerde artikelen