LUMC vreest onomkeerbare en ernstige gevolgen

kinderhartchirurgie

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dreigt de kinderhartchirurgie te verliezen. Als de plannen van minister Kuipers doorgaan, heeft dat op korte termijn al 'onomkeerbare en ernstige gevolgen voor de goede zorg', zo vreest het ziekenhuis in Leiden. Onder meer op de Kinder Intensive Care. Om welke gevolgen het precies gaat, is niet duidelijk.  

Minister Kuipers van Volksgezondheid besloot half april om de kinderhartchirurgie over 2,5 jaar te concentreren in de universitaire ziekenhuizen in Rotterdam en Groningen. Al snel na het besluit werd duidelijk dat het LUMC het er niet bij laat zitten. Volgens het ziekenhuis is het besluit in strijd met Europese en Nederlandse wet- en regelgeving. Ook zou de gevolgde procedure, en daarmee de uitkomst, onrechtmatig zijn. En de keuze is niet tot stand gekomen op basis van een objectieve, transparante en zorgvuldige toetsing, aldus het LUMC.

Volgens de plannen van de minister mag het Universitair Medische Centrum in Leiden straks geen operaties meer uitvoeren aan aangeboren hartafwijkingen bij kinderen. Het is het enige centrum in Nederland waar kinderen al voor de geboorte behandeld kunnen worden aan hartafwijkingen. Ook het UMC en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht raken de kinderhartchirurgie kwijt. De kinderhartcentra in Leiden en Utrecht hoeven niet volledig dicht. De ziekenhuizen mogen de kinderen blijven controleren en voor- en nazorg blijven geven.

Het kort geding bij de bestuursrechter dient waarschijnlijk binnen één tot anderhalve maand. 

Nieuwsbrief 30 mei 2023

Zorgcoördinatiecentra moeten vastlopen spoedzorgke...
Long covidcompensatie alleen geldig voor thuiszitt...

Gerelateerde artikelen