Featured 

Pech versus leefstijl bij infarct

iStock-486265425-Pech-versus-leefstijl-bij-infarct

 Het al dan niet krijgen van een acuut myocard infarct is - naast een gezonde leefwijze - toch ook vooral een kwestie van pech.

 Dat concluderen onderzoekers van het LUMC en de Nederlandse Hartkleppenbank. Zij vergeleken de ernst van de arteriosclerose tussen 360 mensen die overleden aan hart- en vaatziekten en 335 mensen met een andere overlijdensoorzaak. Een infarct ontstaat wanneer een plaque losscheurt van de vaatwand en een trombus vormt.

De onderzoekers vonden in de coronairen van veel overledenen eerder gescheurde en weer geheelde plaques. Dat was bij twee derde van de 40-plussers het geval die overleden waren aan arteriosclerose. Zij ontdekten dat
het losscheuren van een plaque dus veel vaker schijnt voor te komen en in veel gevallen geen problemen veroorzaakt.

Deze observatie is een mogelijke verklaring voor het feit dat het lastig is te voorspellen welke patiënten wel en welke geen infarct krijgen. Hoe meer plaques iemand heeft, hoe meer kans op een infarct, maar iemand met een enkele plaque loopt ook risico op een infarct. De onderzoekers benadrukken dat mensen zelf behoorlijk wat invloed kunnen uitoefenen op het al dan niet krijgen van een infarct. Toch die gezonde leefwijze!
Virtuele verpleegkundige een feit
Muziektherapie op NICU

Gerelateerde artikelen