POCT effectief middel SEH

POCT-op-SEH-NB-14-mei-2021

Point of care testing (POCT) kan tijd en kosten besparen op de Spoedeisende Hulp (SEH). Uit twee studies blijkt dat dit de tijd verkort die patiënten op de SEH doorbrengen. 

Bij POCT worden er naast het bed één of meerdere labwaarden bepaald. Dit wordt uitgevoerd door een SEH-verpleegkundige of laborant. Onderzoekers hebben aan de hand van wetenschappelijke artikelen gekeken naar de inzet van POCT op de SEH. Ook is er een observatiestudie uitgevoerd.

Uit beide studies blijkt dat het gebruik van POCT's over het algemeen leidt tot een kortere opnameduur. Om de doorlooptijd op de SEH daadwerkelijk te verbeteren, dient POCT goed te worden geïntegreerd in de bestaande processen en moeten professionals de juiste training volgen. Als aan die voorwaarden is voldaan, is POCT een effectief middel om de patiëntenstroom te verbeteren.

Het gebruik van POCT is over het algemeen duurder dan de standaard laboratoriumonderzoeken, maar door de tijdsbesparing is het kosteneffectiever dan de doorsnee diagnostische testen. 

Nieuwsbericht 14 mei 2021

WHO en Duitsland kondigen nieuw pandemie-kenniscen...
Meer inzicht na infarct door dataverzameling

Gerelateerde artikelen