Robot speurt naar lekkende hartklep

lekkende-hartklep

Wetenschappers hebben een instrument ontwikkeld dat zich autonoom door het hart begeeft. Het kruipt tegen de wanden van de kamer aan en volgt deze.

Navigeren met een robot door het hart is volgens de onderzoekers extra moeilijk vanwege het feit dat het hart klopt en de viscositeit en ondoorzichtigheid van het bloed. Het apparaatje is met succes getest in levende varkensharten aan de Harvard Medical school in Amerika. De robot betreedt het hart via een gaatje onderin. Hierna zoekt en vindt het dankzij kunstmatige intelligentie zelfstandig de weg via de wanden van de ventrikel, die het beschijnt met een lampje en bekijkt met een cameraatje.
Wanneer het instrument bij de lekkende klep is aangekomen, dicht de chirurg handmatig het lek met een plugje. De onderzoekers gaan nu de technologie verder ontwikkelen voor een breed spectrum aan operaties en om te kijken of het ook bij menselijk lichamen lukt. Het vergemakkelijkt de OK, zodat de chirurg zich enkel op het uitvoeren van de OK hoeft te focussen. 

Venticare Magazine juni 2019
Zorgprofessionals zijn pro levensbeëindiging neona...
Mogelijk nieuwe oorzaak plotse hartdood bij sporte...

Gerelateerde artikelen