Uitbreiding richtlijn Acute Zorg

ambulance-ICT

De nieuwe Richtlijn Acute Zorg heeft een Richtlijn Gegevensuitwisseling toegevoegd. Hierin wordt beschreven welke gegevens digitaal uitgewisseld moeten worden. Ook is opgenomen welke behandelgrenzen in deze moeten worden opgenomen en waarom dit belangrijk is. 

In Acute Zorg situaties moeten zorgprofessionals snel op de hoogte zijn van behandelgrenzen van de betreffende patiënt. Deze grenzen kunnen van invloed zijn van het behandelplan, voordat een zich een acute situatie voordoet. De nieuwe Richtlijn Gegevensuitwisseling is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, InEen, Ambulance Zorg Nederland, Nederlandse Vereniging Artsen Verstandelijk Gehandicapten en standaardeninstituut Nictiz.

Het instituut beheert de informatiestandaard Acute Zorg. Deze omvat de berichten waarmee Acute Zorgprofessionals medische gegevens uitwisselen. Dergelijke databeschikbaarheid zorgt ervoor dat (Acute) Zorgmedewerkers sneller volledig op de hoogte zijn van hun patiënt en beter gerichte zorg kunnen verlenen. Nictiz heeft aan drie berichten de volgende behandelgrenzen toegevoegd: 'Spoedsamenvatting', 'Verwijzing van de HAP-triagist of waarnemend huisarts naar de SEH' en 'Spoedeisende Hulprapportage'. Ook hebben ze twee berichten toegevoegd die de huidige werkprocessen tussen huisarts, Spoedeisende Hulp en ambulance ondersteunen, namelijk 'Verwijzing ambulanceverpleegkundige naar huisarts' en 'Verwijzing ambulanceverpleegkundige naar HAP'.

Nieuwsbrief 27 maart 2023

Gemeenten voorzien grote gevolgen bij sluiting SEH...
Oproep: ook last van het Imposter Syndroom?

Gerelateerde artikelen