Verpleegkundigen versus vaccineren

Interview-Rowan-Marijnissen

Eindelijk! De vaccinaties zijn begonnen. De vaccinatiebereidheid blijkt hoger dan gedacht. Acute Zorg-collega's leggen uit waarom zij zich laten vaccineren. Aan het woord is Rowan Marijnissen (30), IC-verpleegkundige (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis), opleider en voorzitter van V&VN IC.

Laat jij je inenten?
"Ja, dat heb ik al gedaan. Op dit moment is vaccineren het enige wat we kunnen doen om het coronavirus zo snel mogelijk de wereld uit te werken. Een andere oplossing is er (nog) niet."

Heb je getwijfeld?
"Ik heb ontzettend getwijfeld, maar op basis van de informatie waarover ik nu beschik, durf ik het aan. Er gaan allerlei negatieve verhalen de ronde over het vaccin, maar als je je verdiept en je goed laat informeren door deskundigen, blijkt er veel niet te kloppen. Steeds als mij weer berichten ter ore komen die mij niet bevallen, laat ik me opnieuw voorlichten. Tot nu toe kan ik nog steeds achter mijn beslissing staan."

Wat gaf voor jou de doorslag om het wél te doen?
"Door gesprekken met deskundige collega's eonderzoekers en door zelf kennis te vergaren ben ik ervan overtuigd dat inenten veilig is. Als ik het goed begrepen heb is het vaccin gemaakt op basis van andere vaccins die bekend staan om hun betrouwbare werking en die weinig complicaties gevenVerder is het getest op een grote populatie: de kans op bijwerkingen is klein. Er is bovendien ontzettend veel geld ingepompt en bureaucratie weggenomen waardoor het sneller geproduceerd kon worden. Daarnaast heb ik vertrouwen in de expertise van onafhankelijke partijen die zich ermee bemoeid hebben."

Wat zou jij collega-verpleegkundigen die twijfelen willen zeggen?
"Onderzoek eerst waar je twijfels precies vandaan komen. Bij mij kwam het vooral door een gebrek aan kennis over de ontwikkeling van het vaccin en de testfase. En dan is gedegen informatie zoeken de beste oplossing om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Maar maak die onderbouwde keuzeAlleen dan kun je jezelf achteraf niets verwijten. En als jij dan vrede hebt met je besluit om niet te vaccineren, of om het wél te doen, is het goed. Je kunt het namelijk niet terugdraaien. De spuit niet, maar ook een COVID-besmetting niet."

Nieuwsbrief 11 januari 2021

Verbondenheid in tijden van COVID
Verpleegkundigen versus Vaccineren

Gerelateerde artikelen