Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bij het aanmelden ga je akkoord met onze Privacy Policy
Nederland zit nu officieel in een griepepidemie. Voor de tweede week op rij is het aantal geregistreerde griepgevallen boven de vastgestelde grens uitgekomen. Kunnen de ic’s deze epidemie wel aan?
Gezondheidsinstituut Nivel meldt dat afgelopen week per 100.000 inwoners 76 mensen met griepklachten naar de huisarts gingen. Dat is een flinke stijging ten opzichte van een week eerder, toen het er 58 waren. De grens om van een epidemie te spreken ligt volgens de gezondheidsdeskundigen op 53. De griepepidemie veroorzaakt op verschillende plekken in het land al problemen. Afgelopen vrijdag meldde de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen dat de planbare zorg in sommige ziekenhuizen wordt afgeschaald door het hoge aantal ziekmeldingen of dat daarover wordt nagedacht.
Er worden verschillende soorten behandelingen uitgesteld. In veel gevallen gaat dit om niet-levensreddende ingrepen. Maar ook om ingrepen waarbij na afloop wel een verblijf op de IC nodig is. Hoe zit het met de capaciteit op de ic’s? Intensivisten en IC-verpleegkundigen waarschuwden in oktober al dat er te weinig ic-bedden zijn om een gewone griepepidemie aan te kunnen. Momenteel zijn er maar 850 ic-plekken operationeel. In een gemiddeld griepseizoen zijn er zo’n 1,100 IC plekken nodig. ‘Als we daar nu naar moeten opschalen, houden we het maar vier tot zes weken vol,’ aldus Mark van der Kuil, anesthesioloog-intensivist en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care deze week tegen NU.nl.
De bedden zijn er wel en de beademingsmachines ook, maar de grootse zorg ligt bij het personeel. Apparatuur moet nu eenmaal ook worden bediend. ‘We zijn met veel te weinig,’ aldus van der Kuil. “Tijdens corona is veel personeel opgestapt. Hoe minder personeel hoe minder Ic-plekken er beschikbaar zijn. Volgens het integraal zorgakkoord moeten er 1150 ic-plekken aan basiscapaciteit komen.’
Vanwege dit tekort is is november een motie aangenomen. Minister Agema heeft het eerste kwartaal van dit jaar de tijd om met een plan te komen om het tekort op te lossen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week laten weten dat er ook andere maatregelen worden genomen om de zorgcapaciteit uit te breiden. Zo wordt het aantal opleidingsplaatsen van artsen gespecialiseerd in infectiebestrijding uitgebreid met 23. En ook gaf het ministerie meer subsidie aan opleidingen tot verpleegkundigen. Daarbij is 9,45 miljoen euro uitgegeven waarmee 450 extra verpleegkundigen konden afstuderen.