Winkelmand

Jouw winkelmand is leeg

Kennisbank

Co Schipper, schrijver van het boek; ‘Op sterven na dood – Het leven op zijn kop’

Redactie

Auteur

Redactie

24 aug 2015

Meer artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bij het aanmelden ga je akkoord met onze Privacy Policy

Op een dag werd Co Schipper ziek. Zo ziek dat hij dreigde te overlijden. Wat dat teweeg bracht is beschreven in het autobiografische verhaal; ‘Op sterven na dood’  Een relaas van hoop en vrees, dieptepunten, heftige emoties en natuurlijke overlevingsdrang na een Sepsis. Over hoe je leven in een vingerknip compleet op zijn kop kan staan. Het boek toont de mens achter de patient, die in alle kwetsbaarheid is overgeleverd aan zorgverleners. Co Schipper schreef onderstaande blog en kennismaking met zijn boek voor ons, professionals en ervaringsdeskundigen. Nogmaals dank Co !

Op de Intensive Care

Het moment dat ik de Intensive Care binnen werd gereden is volledig langs me heen gegaan, net zoals de meeste dingen in de 9 daaropvolgende weken. Een kunstmatige coma moest voorkomen dat ik geen overbodige energie verspilde, energie die ik nodig had om te overleven. Mijn intensive care verhaal is er een van extreem afwijkende lichaamswaarden veroorzaakt door een streptokok A, en misschien nog wel extremere medicatie doseringen. Het soort doseringen waarvan een arts alleen maar kan hopen dat het lichaam het aan kan. Het was een periode van ?Waar zijn we mee bezig? Moet die stekker er maar uit??

De manier waarop ik dit persoonlijk beleeft heb is met relatief weinig woorden te beschrijven. Om en nabij 3 en een halve week ben ik in slaap gehouden en het enige wat ik daarvan weet is hele vreemde dromen. De ene keer verwarrend, de andere  keer gewoon leuk en ook dromen waar ik de koude rillingen van kreeg. Dromen die doorgingen tijdens mijn langzaam ontwaken en zich zo vermengden met de werkelijkheid. Het eerste wat ik weer zag, was het hoopvolle gezicht van mijn vrouw, maar niemand weet precies wanneer dat was. De eerste tijd dat ik ?wakker? was sliep ik voor mijn gevoel ongeveer 20 uur per etmaal, dus behalve de nodige verzorging kreeg ik weinig mee van de wereld om me heen. Mijn gevoel zei me dat het wel goed was zo. De verzorging was over het algemeen naar wens ondanks de frustraties van de quarantaine kamer waar ik lag zonder te kunnen bewegen en zonder bel om de verpleging op te roepen, uren wachtend en kijkend naar die vermaledijde schuifdeur tot die eindelijk openging.

In tegenstelling tot mijn persoon, heeft mijn gezin het mentaal dubbel en dwars voor de kiezen gekregen. Zij hebben wèl alles volledig meegekregen. Ze spraken over het donkere en doodstille AMC waar zij midden in de nacht aankwamen, over uren wachten zonder iemand te kunnen spreken, over de uitgesproken zorgen van de artsen en over dat mijn vrouw daar 7 dagen zo goed als gekampeerd heeft, door de mededeling: ?U kunt beter hier blijven, het gaat erg slecht met uw man.? Met steun van familie en vrienden hebben ze het gered, maar ruim 4 jaar na dato zijn de geestelijke littekens nog regelmatig merkbaar, zeker bij mijn kinderen. Men zegt dat de tijd alle wonden heelt, maar niet alle wonden zijn te genezen. Er zijn nu eenmaal dingen die niet volledig te verwerken zijn, zodat je deze dingen een deel van je leven moet maken, maar dat is niet altijd even eenvoudig.

Een boek hierover schrijven heeft mij geholpen. Mijn gezin heeft deze IC periode van alles op geschreven. In schriftjes en op een weblog (https://coiseenheld.wordpress.com/) , zodat ik een redelijk betrouwbare reconstructie kon maken. De basisgedachte was schrijven om te verwerken, maar op het moment dat het verhaal zo lang wordt is het mogelijk dat er een boek van gemaakt kan worden. Dat is gebeurd en de titel werd ?Op sterven na dood ? het leven op de kop?. Deze titel zou de lading moeten dekken, met de stille hoop dat het zou aanspreken en met de hoop dat er misschien sommige mensen baat bij konden hebben, heb ik het uitgegeven en gelanceerd met een boekpresentatie die voor ons heel bijzonder was, maar ook alles weer opnieuw genadeloos oprakelde. Voor mij was het een uitkomst, misschien helpt dit boek een ander.

Op sterven na dood is te koop via bol.com: http://www.bol.com/nl/p/op-sterven-na-dood-het-leven-op-de-kop/9200000040677717/ of via de schrijver http://coschipper.nl/schrijver-auteur/op-sterven-na-dood

 

Op sterven na dood – Het leven op de kop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van je vak.