Een derde van IC-verpleegkundigen overweegt te stoppen door corona

covid19-2

Werken op een IC tijdens de eerste piek van de coronacrisis heeft een enorme impact op de mentale gesteldheid van IC-verpleegkundigen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en het Erasmus MC. Onderzoeker Mark van den Boogaard: 'Er bestaat een grote kans op uitval bij een volgende piek.'  

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 700 IC-verpleegkundigen uit heel Nederland. De uitkomsten laten zien dat het langdurig werken onder hoge druk tijdens de eerste piek van de coronacrisis veel gevolgen had, en nog steeds heeft. Een deel van hen geeft aan te kampen met angstklachten, depressieve gevoelens en/of posttraumatische stress -gerelateerde klachten. De mate van stress was ruim drie keer zo hoog als in 'normale' tijden. Bijna 30% heeft symptomen van angst, 20% symptomen van depressie en ruim 20% heeft duidelijk last van posttraumatische stress (PTSS) symptomen.


Geen IC-verpleegkundigen, geen uitbreiding
Ook leefde onder een groot deel van de IC-verpleegkundigen de angst om zelf besmet te raken of om hun naaste familieleden te besmetten. Voldoende collega's, steun van leidinggevenden en genoeg vakantie leiden tot minder mentale problemen onder IC-verpleegkundigen. Bijna een derde heeft overwogen om te stoppen met werken als IC-verpleegkundige. 80% van hen ziet op tegen een nieuwe golf. Onderzoeker Mark van den Boogaard: "Bij een tweede piek, zal mogelijk de capaciteit juist afnemen door uitval en ziekte van de IC-verpleegkundigen. En zonder IC-verpleegkundigen is het uitbreiden van IC-bedden onmogelijk."


Verdere analyse
Het onderzoek werd mede uitgevoerd door beroepsvereniging voor IC-verpleegkundigen V&VN-IC en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). De resultaten worden verder geanalyseerd voor wetenschappelijke publicatie.

Bereikbaarheid Spoedeisende hulp in sommige regio’...
Ernstig zieke COVID-patiënten lijden dikwijls aan ...

Gerelateerde artikelen