Long covidcompensatie alleen geldig voor thuiszittende Acute zorgmedewerkers

Covid-long-covid-en-geld

De tegemoetkoming van € 15.000 per persoon geldt specifiek voor Acute zorgmedewerkers met long covid die in de eerste coronagolf veel voor covid-patiënten zorgden en niet meer kunnen werken. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).  

Volgens het ministerie was tijdens de eerste golf nog weinig bekend over hoe het virus zich verspreidde. Ook de risico's op besmetting en overdracht waren nog onduidelijk. Acute zorgmedewerkers liepen in deze periode dus een groter risico dan in latere periodes. Om voor de compensatieregeling in aanmerking te komen, moeten zij minimaal twee jaar vastgestelde longcovidklachten hebben, waardoor ze minder of niet meer kunnen werken.

Dit najaar, in september 2023, moet er een aanvraagloket zijn die de bedragen voor het einde van het jaar uitgekeerd moet hebben. Dit geldt als aanvulling op het socialezekerheidsstelsel. Het bedrag van € 15.000 is volgens VWS gebaseerd op 'onverplichte tegemoetkomingen' die het Rijk eerder heeft uitgekeerd, zoals bij de Q-koortsuitbraak.

Vakbonden FNV en CNV eisten eerder in een kort geding een vergoeding van € 22.839 per persoon, het standaardbedrag voor beroepsziektes. De rechter wees de eis van de bonden af. De huidige € 15.000 is volgens de vakbonden veel te laag, komt veel te laat en is voor een te kleine groep. Ook zou de vergoeding geen recht doen aan de morele plicht van het kabinet in de richting van zorgverleners. 

Nieuwsbrief Venticare 8 mei 2023

LUMC vreest onomkeerbare en ernstige gevolgen
Radboudumc start Expertisecentrum voor Kindertraum...

Gerelateerde artikelen